Daily Archives: 2. априла 2012.

Инспектор за вјеронауку посјетио школе у Херцеговини

Главни инспектор за вјеронауку из Педагошког завода РС господин Славољуб Лукић 2. и 3. априла, заједно са јерејом Синишом Шаренцем, обишао је основне школе у Требињу и Основну школу у Љубињу. Овом приликом смо разговарали са директорима школа, вјероучитељима и дјецом. Велику пажњу смо посветили предстојећем Републичком такмичењу из вјеронауке, на школским такмичењима дјеца из Херцеговине су остварила одличне резултате. Упознали смо вјероучитеље са планом за израду ноних уџбеника за вјеронауку и разговарали о могућностима да вјеронауку учинимо још ефикаснијом и креативнијим.

Грађевинска дозвола за спомен – храм у Пребиловцима

Српско-православна црквена општина Чапљина, од надлежне службе Скупштине општине Чапљина добила грађевинску дозволу за изградњу спомен цркве пребиловачких мученика, срушеног почетком рата 1992. године. Рјешење за одобрење градње постало је правоснажно 26. марта 2012. године, тако да су се стекли услови за почетак акције за прикупљање средстава за обнову овог храм.
Аутор пројекта је др Предраг Ристић, архиктекта иза којег се налази више познатих храмова међу којима је, поред осталих, Херцеговачка Грачаница. Пројекат је по ријечима самог аутора „као сликостојитељка архитектуре комплекса цркве Васкресења са црквом Светог Гроба у Јерусалиму…. Наравно, није реч о буквалној копији већ новом пројекту којим се дух и атмосфера Јерусалимског храма пресноси у Пребиловце – изнад постојећег кратера порушене цркве и уништеног гроба невино пострадалих жртва у Другом светском рату.“