Daily Archives: 13. априла 2012.

Еп. Григорије – Бесједа на Велики петак у Невесињу

Велики петак у Мостару

На Велики петак у Старој Цркви у Мостару и храму Вазнесења Христовог у Бијелом Пољу служено је Вечерње Великог петка, са изношењем плаштанице. У Старој Цркви служио је протојереј ставрофор о. Радивоје Круљ уз саслужење ђакона Марка Гојачића, док је у храму Вазнесења Христовог служио јереј Небојша Радић уз саслужење јереја Бранимира Боровчанина. Вечерњем је присуствовао велики број вјерника.

Велики Петак у Саборном Храму у Требињу

На Велики Петак у Саборном Храму Преображења Господњег ујутро служени су царски часови уз сјећање на крсно страдање Господа Исуса Христа. У 15 часова настављена је молитва вјерних уз изношење Плаштанице и полагање у Часни гроб да би уз Плач Мајке Божије наставили бдење у 19 часова и читање Статија пред Христовим гробом. Тада се и окупио највећи број вјерника који су у опходу око цркве мирно и молитвено пратили свештенике који су носили плаштаницу. Молећи се милосном Господу и саображавајући се његовом часном страдању чекало се Васкрсење.

Јереј Александар Илић

Љубиње на Велики петак

У седмици када молитвено прослављамо страдања Христова у Храму рођења Господа Исуса Христа служили смо бдење на Велики Четвртак и поклонили се Распетом Христу, а тако и на Велики петак, служећи вечерњу службу поклонили смо се полагању Христа у гроб и погребу Његовом. Као и обично велики број вјерног народа дошао је да узме учешћа у молитви. Нека нас Господ удостоји да се поклонимо и Његовом свијетлом Васкрсењу.