Daily Archives: 25. јула 2012.

СПКД ПРОСВЈЕТА ГО Мостар – Конференција за штампу

За Шантићеву награду већ приспјело преко 60 наслова

Дана 25. 7. одржана је конференција за штампу поводом овогодишњих Шантићевих вечери поезије у организацији СПКД Просвјета Градски одбор Мостар. На конференцији је било ријечи о самој награди, њеном значају, као и о програму овогодишње манифестације. Поред осталог, публика ће ове године имати прилику да чује “Квартет Невски” из Београда, који ће наступити под покровитељством Београдске филхармоније и по препоруци њеног директора Ивана Тасовца, да погледа монодраму “Ћоркан” у изведби сарајевског глумца Хариса Бурине и представу “Квартет” Приједорског позоришта. Љубитељи поезије уживаће у вечери посвећеној мостарском пјеснику Осману Ђикићу – том приликом ће се приказати кратки црно – бијели филм са снимцима сахране пјесника. Биће уприличено и вече живих пјесничких легенди регије, као и вече савремених пјесника. Пројекција филма “Мој брат Алекса” ће бити повод да се у граду на Неретви том приликом публици поклоне актери овог култног филма сниманог у Мостару. Биће, поред тога, уприличена изложба посвећена оновременим публикацијама мостарских Срба у приватној поставци новинара Златка Сердаревића, округли сто на тему корелације Шантићевог и нашег времена, са еминентним језикословцима и писцима. Уз то ће се представити и двојезично издање Шантићевих пјесама штампано и објављено у Чешкој републици, чији је избор уприличио добитник Шантићеве награде, пјесник Стеван Тонтић. “Шантићеве вечери поезије 2012.” започињу 7. септембра, а завршавају се 15-ог, додјелом Шантићеве награде. Награда се, по ријечима потпредсједника Просвјете, Веселина Гатала, састоји од новчаног дијела – суми од 5 000 КМ, те симболичних предмета: Шантићевог штапа и шешира. Други потпредсједник СПКД Просвјета Градски одбор Мостар, професор Ранко Чворо, кратко је подсјетио на традицију и значај Шантића и Шантићевих вечери за промицање универзалних људских вриједности и побољшање културе живљења у Мостару. Портпарол Шантићевих вечери, госпођица Миња Пејановић, указала је на то да ће централно мјесто одржавања манифестације бити новообновљени Владичански двор у Мостару; у Шантићевом родном Бранковцу, а дио програма ће бити одржан у просторијама ХД херцег Стјепан Косача, на малој сцени Хрватског Народног Казалишта, на локацијама у Старом граду, те једним дијелом и у Невесињу. Шантићеву награду ће додијелити прошли добитник, пјесник Ђорђо Сладоје.

Један од потпредсједника СПКД Просвјета градски одбор Мостар, Веселин Гатало, подсјетио је на пропозиције натјечаја. На мостарску адресу “Конак 7” треба послати књигу (збирку пјесама) у пет примјерака, објављену унутар три протекле године, краћу биографију и контакте, са назнаком “За Шантићеву награду”, рок за слање је до 31. 7. ове године.

Гатало је поменуо и штампање и представљање збирке пјесама једне од легенди Мостара и најпознатијег мостарског “треш” пјесника. Ријеч је о пјесмама Мехмеда Умачкића, Мостару и свијету познатијег као Мехо Џегер, као и представљању његових сабраних дјела од стране Мостарца др. Нине Распудића, познатог талијанисте и професора Загребачког свеучилишта.