Daily Archives: 11. августа 2012.

Освећење обновљеног Храма Рођења Пресвете Богородице у Старим Дулићима

У суботу 11. Августа, у селу Стари Дулићи, Епископ Григорије је служио Свету Архијереjску Литургију и освештао обновљени Храм посвећен Рођењу Пресвете Богородице. На Светој Литургији, којој је присуствовао велики број вјерника, епикопу је саслуживало више свештеника. Храм, који је по предању подигла Јелена кћерка Светог Кнеза Лазара Косовског, веома је лијепо уређен за служење свете Службе у њему. Велика љубав, вјера и несебичност породица Црногорац, које живе у овом веома лијепом селу, изродила је овај Храм, а гостопримство и срдачност истих је на све присутне оставила веома лијеп утисак. Послије Свете Литургије домaћини су приредили пригодан програм и веома богату трпезу. Овом приликом Епископ Григорије је у достојанство протојереја-ставрофора увео надлежног свештеника Небојшу Коловића и представио новог пароха автовачког јереја Миодрага Вртикапу.

Књижевно вече Владимира Пиштала

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета ГО Мостар у сарадњи са мостарском Српском православном црквеном општином организовало је књижевно вече Владимира Пиштала, једног од најчитанијих српских књижевника данашњице. Пиштало, носилац највећих књижевних признања међу којима су НИН-ова награда (роман “Тесла, портрет међу маскама“, 2009. година) и награда “Кочићево перо“ (роман “Венеција“, 2012. година), у Мостару је гостовао у суботу 11. августа, у Владичанском двору.

Мостар, ијекавица и Тесла

Књижевник, чији су коријени из Мостара, Херцеговину носи “у крви“ као једну од својих првих спознаја и са много емоција је писао о њој у роману “Витраж сјећања“. Говорио је Пиштало ганутој публици о мостарској свјетлости коју увијек и изнова доживљава долазећи у овај град, савршеном складу најдубље испреплитаних различитости, Мостару још из сјећање његове мајке, ијекавици која из њега проговори чим угледа Стари мост… јер, управо су Мостар и дух Медитерана, који он собом носи, рекао је књижевник, били покретачка снага да напише “Венецију“. Ни у говорима књижевнице и књижевне критичарке Весне Капор, поријеклом из Невесиња, са сталном адресом у Београду, која је то вече имала улогу да публици приближи и представи рад и дјело Владимира Пиштала није било мање емоција. Испоставило се да, заправо, није било нужно да се окупљени упознају са Пишталовим дјелима, било је потребно да се са њима разговара о написаном.

Посебно велико занимање изазвао је и роман о Николи Тесли, једном од највећих научника кога историја памти. О његовом је осебујном лику и дјелу Пиштало написао дјело, који не само да се чита, него се радо и препричава. Прича о човјеку који је сматрао да посједује надљудске особине, за сан вјеровао да је губљење времена, а за храну да је нужно зло, налази се међу корицама романа “Тесла, портрет између маски“. Да напише право лице најпрепричаваније истине о највећем генију XX вијека, са свим његовим слабостима и врлинама, најскривенијим тајнама и пороцима, требало му је осам година. То вријеме свог живота Пиштало је подијелио на два периода: један је провео у Србији, други у Америци. Другачије, каже, није могао да напише ту књигу. “Тек након што сам вријеме провео у Америци изучавајући историјску грађу и записе о Тесли схватио сам колико бих мало знао о њему да сам остао у Европи и писао са наше тачке гледишта. Једнако мало колико они, у Америци, знају у о његовом животу овамо“, казао је Пиштало.

Сјајна увертира у “Шантићеве вечери поезије 2012“

Потпредсједник СПКД-а “Просвјета” ГО Мостар Веселин Гатало рекао је да је ова књижевно вече била идеална увертира у “Шантићеве вечери поезије 2012“ које ће се одржати од 7. до 15. септембра, али и изразио задовољство због великог одзива публике и атмосфере у којој је протекло Пишталово представљање. “Ово вече је доказ да људе књига занима. Аутор је продао све књиге које је понио, могао је продати и пуно више. Није истина да људи не читају, али је истина да неће прочитати било шта, олако дати свој новац и вријеме. Више од 150 људи на промоцији књига, и то писца из Мостара – у коме Мостарац Мостарцу никад није претјерано интересантан, и ако још узмемо у обзир да је ово август, а море 40 минута вожње далеко, више је од доказа да културе у Мостару и интереса за њу итекако има“, прокоментарисао је Гатало.

Пиштало у Невесињу

Капорка је у свом родном Невесињу, у организацији СПЦО Невесиње, а уз помоћ Љиљане Ивезић, директорке Народне библиотеке Невесиње, љубитељима писане ријечи окупљеним у порти Саборног храма, такође, представила свог, како је рекла, најдражег књижевника. “Нећу бити нескромна ако га поредим са Андрићем, јер је то аутор чије наслове сваки човјек треба да има у својој библиотеци и увијек му се враћа“, казала је Весна Капор.

О аутору

Владимир Пиштало живи у САД-у и предаје свјетску и америчку историју на Универзитету у Woosteru, у држави Massachusetts. Његови романи, прије свега “Тесла, портрет међу маскама” и “Миленијум у Београду”, преводе се, или су преведени, на десетак језика, међу којима и на јапански и корејски.