Daily Archives: 9. септембра 2012.

Света Литургија и молебан у Невесињу

У Саборном храму у Невесињу, на дан Сабора Српских Светитеља, служена је Света Литургија, са посебном радошћу за наставнике и ученике наших школа. Након причешћа верника, а где су овога пута предњачила деца, вршен је молебан и призив Светог Духа за успешан почетак и рад у школској 2012-2013-ој години, како оних кији предају, тако и оних који усвајају нова знања. Честитајући просветним радницима и ученицима почетак рада, о. Михаило Андрић им је пожелео да резултати њиховог труда буду у славу Божију а самим тим на корист појединачну и друштвену.

Патријарх српски Иринеј служио Свету архијерејску Литургију у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву

Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у препуној Цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, уз саслужење митрополита шпанског и португалског Поликарпа, Зимбабвеа и Анголе Серафима, јекатеринбуршког и верхотурског Кирила, њемачког и средњоевропског Серафима, епископа бобрујског и биховског Серафима, ђуланског Силуана, зворничко-тузланског Василија, врањског Пахомија, славонског Саве и захумско-херцеговачког Григорија. Литургији су присуствовали митрополити дабробосански Николај, ахајски Атанасије, епископи бачки Иринеј и крујски Андон.

Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј, обраћајући се вјерницима, поручио је да нема мира код оних који немају мир са Богом а који је услов за мир са другима.

„Живимо у времену када је мир поремећен међу људима. Треба да носимо семе мира, пре свега, у себи, и да то семе Божије, семе љубави сејемо свугде где се налазимо. Врхунац свега што је Господ створио јесте човек, који није створен да живи кратко време него вечно у Царству Божијем. Сваки човек је слика и икона Божија и зато смо дужни да поштујемо сваког човека, јер је он дело руку Божијих намењено за вечност и бесмртност“, поручио је многобројним вјерницима Патријарх српски.

Светој архијерејској Литургији у Саборном храмну у Сарајеву присуствовали су кардинали и бискупи Католичке и Протестанске цркве.

На позив Патријарха српског окупљенима се обратио надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, који је све Цркве и вјерске заједнице позвао на међусобно разумијевање и уважавање.

За све цијењене госте, представнике дипломатског кора, међународне заједнице, политичког и јавног живота у БиХ и Републици Српској домаћини су приредили пријем у Митрополији дабробосанској у Сарајеву.

Извор: Митрополија даборбосанска