Daily Archives: 28. новембра 2012.

Изградња храма у Љесковом Дубу

Поштовани, част нам је обавјестити вас да смо покренули иницијативу зa изградњу храма СВИХ СВЕТИХ МУЧЕНИКА СРПСКИХ у Вашем и нашем Љесковом Дубу.


 

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПАРХИЈА ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКА И ПРИМОРСКА
ЦРКВЕНА ОПШТИНА ГАЦКО
ОДБОР ЗА ИЗГРАДЊУ ХРАМА
„СВИХ СВЕТИХ МУЧЕНИКА СРПСКИХ“
У ЉЕСКОВОМ ДУБУ

ЖИРО РАЧУН
UNICREDIT BANK: 551-790-222-030-5821,
БРОЈ ТЕЛ. (КАНЦЕЛАРИЈА СО ГАЦКО): 059/471-373
http://ljeskovdub.rs/

Према народном предању, сачуваним историјским изворима и црквеним забиљешкама, а посебно на основу материјалних остатака, духовни живот старог Гацка био је богат и разноврстан. Најстарији споменици духовне културе из периода XI и XII вијека нису сачувани. Из периода од XIII до XV вијека било је више од 20 црквених храмова и пет манастира, тада активних, који су нестали у турским разарањима током XV, XVI и XVII вијека. Један од тих манастира (по предању) налазио се у Љесковом Дубу.

Дуг према древном Христоликом народу оваога краја, који је умио Богу да се моли и у најранијим тренуцима своје историје, а по највише дуг према пострадалим прецима у Другом свјетском рату, постакао је становништво да, повором седамдесетогодишњице покоља подигну светињу и у њој пројаве, љубав и захвалност својим светим прецима.

Ове године формиран је одбор за изградњу храма на челу са парохијским свештеником Данилом Дангубићем. До сада смо обавили припремне активности те нам у наредном периоду предстоји труд, љубав и залагање како бисмо овај физички мален, али духовно и задужбинарски изузетно велики храм подигли и у њему били једнодушно на молитви, приносећи молитве Живоме Богу за покој душа пострадалих житеља овог села у погрому од стране злогласног пројeкта НДХ, руком крвожедних Усташа и Нијемаца, 29. јуна 1943.г.

На потоњем састанку са Преосвештеним Епископом Захумско-херцеговачким и Приморским Г. Григоријем, добили смо благослов за почетак радова, а Преосвештени Владика је по свом архијерејском провиђењу, храм посветио СВИМ СВЕТИМ МУЧЕНИЦИМA СРПСКИМ, МЕЂУ КОЈЕ ЈЕ УВРСТИО И МУЧЕНИКЕ СА ЉЕСКОВОГ ДУБА-ПОСТРАДАЛЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ, НЕВИНЕ И НИЧИМ ОКАЉАНЕ „ДО ТИМЕ ШТО СУ ТО ШТО ЈЕСУ И ШТО СУ ЖЕЉЕЛИ ДА ТО И ОСТАНУ“.

Овим путем Вас обавјештавамо да имамо искрену намјеру да изградимо ову Богомољу како бисмо удахнули живот овом пасивном, али светом и крвљу мученика натопљеном крајолику.

Сваки вид помоћи добро нам је дошао, а Господ нека нам свима узврати љубављу својом.

ПРЕДСЈЕДНИК ОДБОРА ЗА ОБНОВУ ЈЕРЕЈ ДАНИЛО ДАНГУБИЋ

 

 

Чланови Одбора:

Свештеник Данило Дангубић-Предсједник 065/22-99-77, daniliada@yahoo.com

Милидраг Милинко,координатор

Мучибабић Обрен,члан

Мучибабић Драгољуб, члан

Мучибабић Небојша, члан

Мучибабић Зоран, члан

Милидраг Боривоје, члан

Милидраг Раденко, члан

Мучибабић Љубо, члан

Мучибабић Раденко, члан

Мучибабић Милорад, члан

Милидраг Владимир, члан

Mилидраг Младен, члан

Милидраг Зоран, члан

Мићковић Душан, члан

Ковачевић Обрад, члан

 

Задатак Одбора је:

• Усвајање и израда пројекта Храма од овлаштене пројектантске куће,

• прикупљање донаторских средстава и прилога за изградњу Храма,

• да са великим трудом,љубављу и залагањем води изградњу Храма,заједно са надзором архитектом Поповић Ненадом,преко Предсједника и координатора,

• одржава сједнице сваког мјесеца на којима излаже пресјек урађених радова на Храму и финансијску ситуацију,

• усваја завршни финансијски извјештај,

• организује свечаности поводом свјештања темеља Храма и свјештање Храма,

• Предлаже Одбор поводом седамдесетогодишњице погибије Љесковчана 29.јуна 1943.године.