Daily Archives: 6. априла 2013.

Свечани пријем поводом крсне славе Саборне цркве Св. Благовјештења у Дубровнику

Српска православна црквена општина Дубровник приредила је свечани пријем поводом крсне славе Саборне цркве Св. Благовјештења, у сали Црквене општине, за званице јавног и културног живота града Дубровника. Пријему су присуствовали предјседник Жупанијске скупштине Иван Прце, дубровачки градоначелник др Андро Влахушић, предсједница Градског вијећа Града Дубровника проф. Олга Муратти; ректор цркве Св. Влаха монс.Тома Лучић, предсједница Jеврејске општине Дубровник др Сабрина Хоровић, главни имам дубровачки Салкан еф. Херић, те представници бројних културних институција Дубровника.

Присутне званице поздравио је парох дубровачки протојереј ставрофор Горан Спаић, пожеливши свима добродошлицу, и у свом говору осврнуо се на положај Српске православне црквене општине у Дубровнику, с посебним нагласком на активности у предходној години везано за изложбу и пратећи каталог «Култура Срба у Дубровнику 1790-2010».

Присутни узваници и представници вјерских заједница пригодним су говорима честитали крсну славу Светог Благовјештења, управи црквене оштине дубровачке са предсједником госп. Растком Барбићем, паросима и свим православним вјерницима у Дубровнику. Овај благовјештењски пријем је традиција која се одржава већ деценију и израз је добрих међусобних односа Цркви и вјерских заједница у Дубровнику, а такође и разумјевање носитеља жупанијских и градских власти према питањима значајним за дјеловање и живот вјерских заједница.

У музичком дијелу програма наступио је Немања Богуновић из Београда. Немања је дипломирао на музичкој академији у Београду и стручно се усавршавао у САД, наступао је са гитаром широм свијета а већ неколико година већи дио времена проводи управо у Дубровнику.

Припрема градилишта на Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима

Након што је инвеститор обнове Храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима, Епархија Захумско-херцеговачка и приморска – Српска православна црквена општина Чапљина, увела у простор градилишта изабраног извођача радова – Gemax BH“ д.о.о. Мостар, у петак 05. априла 2013. године, дефинисана је траса градилишне и заштитне ограде у складу са постојећом грађевинском дозволом и отпочело допремање грађевинске опреме, а све у циљу почетка предвиђених радова.