Daily Archives: 11. августа 2013.

У Невесињу отворена изложба фотографија „Хиландарски знакови цивилизације“

У Галерији Дома културе у Невесињу генерални директор Радио – телевизије Републике Српске Драган Давидовић свечано је отворио изложбу фотографија умјетничког фотографа Душана Кецмана под називом „Хиландарски знакови цивилизације“. Многобројне посјетиоце у галеријском простору поздравили су и јереј Зоран Илић и аутор изложбе Душан Кецман.

Јереј Зоран Илић захвалио се свима који су учествовали у организацији изложбе, као и људима који су омогућили Невесињцима да уживају у прелијепом амбијенту као што је Галерија Дома културе.

– Ова изложба учи нас томе да смо необичан народ и да свој смисао не тражимо тамо гдје смо, већ тамо гдје постоји наше парче земље, које је више парче неба, а то су Света Гора и манастир Хиландар, рекао је отац Илић.

Умјетнички фотограф Душан Кецман истакао је да му је посебно драго што има прилику да своје фотографије прво прикаже Невесињцима, за које је рекао да су старославни Срби.

– Част ми је што имам прилику да подсјетим Невесињце на детаље из живота манастира Хиландара из периода прије више од 800 година, који указују да су ти простори тада представљали највећа цивилизацијска достигнућа, додао је Кецман.

Отварајући изложбу Давидовић је рекао да је Радио-телевизија Републике Српске увијек спремна да подржи пројекте, који доприносе очувању српске духовности.

– Захваљујући једном од најбољих српских фотографа са краја XX и почетка XXI вијека Душану Кецману у прилици смо да осјетимо дјелиће истине о животу на Светој Гори и искажемо захвалност људима који се у тој Светој земљи непрестано моле за српски род, нагласио је Давидовић.

Поставка фотографија „Хиландарски знакови цивилизације“ обухвата 27 фотографија, које су настале у периоду од 1994. до 2003. године на Светој Гори, међу којима су фото записи келија монаха и историјски снимак Тајне вечере.

Љубитељи осме умјетности ће имати прилику да у невесињској Галерији дјела из овог циклуса погледају и наредних дана.

 Тања Будалић

Светa Литургијa у Дoњем Селу код Коњица

У Дoњем Селу код Коњица, у гробљанској капели служена је Света Литургија. Свету Литургију служио је парох коњички Милан Бужанин .Овом догађају присуствовало је неколико стотина људи, углавном становника овог села који су расељени по свијету, али било је и наколико садашњих становника села као и неколико коњичана. Ова капела је срушена у недавно протеклом рату, и уз помоћ добрих људи је обновљена, а у току прошлих година ограђено је и гробље. У току су припреме за градњу парохијске сале . У овом селу је прије протеклог рата живјело углавном православно становништво, док сада тамо живи тек неколико православних породица.