Daily Archives: 13. августа 2013.

Интервју Епископа Григорија порталу „Моја Херцеговина“

Епископ Григорије: Волио бих да сам само ја коначни циљ ове хајке

У ексклузивном интервјуу за портал “Моја Херцеговина“, епископ Захумско-херцеговачки и приморски Григорије, отворено је говорио на све актуелне теме, а посебно о томе због чега поједини медији годинама Херцеговце убјеђују да су само њихова епархија и њен епископ лоши, те шта је коначни циљ ове медијске хајке. Да ли има лични сукоб са предсједником Србије, те да ли се, у интересу народа ове регије, назире коначан крај сукоба са градским властима у Требињу. Одговоре на ова и многа друга питања, детаљно прочитајте у наставку текста.

Моја Херцеговина: Ви сте један од првих, ако не и први владика који је јавно проговорио о томе да су педофилија и хомосексуализам присутни у СПЦ? Да ли „трпите” због те искрености и самосвјесности, и да ли Вам се замјера на томе?

– Наша је обавеза да говоримо истину, да се истине држимо и да по истини дјелујемо. То није лако, али ни тешко, па се, ако истинито говориш и радиш, не треба бојати другога, али ни себе гледати као неког ко нешто смије што други не смију – треба бити разуман – рекао је он.

Моја Херцеговина: Зашто се данас они који причају на ову тему, етикетирају као богохулници, невјерници, страни плаћеници, плаћеници сарајевског подземља? Конкретно, требињски новинар БН телевизије, јавно је прозвао “Моју Херцеговину”, као полтронски медиј владике Григорија, који је у јавност баш преко нашег портала, пласирао компромитујуће снимке Василија Качавенде. Можете ли прокоментарисати нешто о томе?

– Етикете су, у овом данашњем свијету подивљалих медија, један врло поједностављен, али ефикасан начин да се неко оклевета и дисквалификује. Такође, људи су склони да ствари посматрају на један прост и поједностављен начин, да им се све сажваће прије него што им се саопшти, и тако се догађа да се људима приљепе разне бомбастичне и накарадне етикете које они, онда, ни криви ни дужни, носе кроз овај живот. Не треба се срдити, него кадар бити стићи и утећи и на страшном мјесту постојати, а ово последње је и најтеже, и то је испит који треба проћи сваки херцеговачки владика – казао је епископ Григорије

Моја Херцеговина: Поједини србијански медији су пренијели шпекулацију да вам је на последњем Сабору СПЦ понуђено да постанете епископ у САД-у, а да на ваше мјесто дође неко од тамошњих епископа, колико је истине у овим тврдњама и да ли заиста идете у САД?

– Свјатјејши Патријарх и Владике на СА Сабору разматрају разна питања која су везана за живот и мисију наше Цркве, разговара се и о попуни упражњених епархија. Мој избор је да до краја своје службе и свршетка свог живота останем у Херцеговини и да моје кости остану у земљи коју највише волим и у којој проповиједам Јеванђеље – навео је он.

Моја Херцеговина: Последњих мјесеци евидентна је појачана медијска хајка против Вас и из Србије, посебно путем једног портала који изразито фаворизује тренутно најјачу србијанску политичку партију. Имате ли претпоставке ко стоји иза тога? Зашто им је владика Григорије толики “трн у оку”? Да ли између Вас и предсједника Србије постоји неки лични сукоб?

– Чини ми се да у Србији више скоро да и нема независних медија. Донекле и разумијем, људи морају живјети од нечега, а неформални центри моћи машу парама око главе тих несрећних људи који раде свој новинарски посао; има ту и уцјена и пријетњи и ко зна чега још. Због тога највише трпи јавност која је, због те компромитације медија, новина и новинара, лоше информисана, индоктринисана, усудио бих се рећи и – свјесно гурана у медијски мрак. Наводи људе да сумњају не само у Цркву, већ и у властиту историју и Косовски завјет. Ја не видим ни сукоб, нити разлог за сукоб. Сукоб види онај ко га жели. Та препуцавања не могу никоме добра донијети, али, можда и гријешим, можда неко и има неку корист од тога – ми, који смо увучени у то, сигурно не. Волио бих да сам ја коначни циљ те хајке, али бојим се да циљеви те кампање нису Владика и Епархија ЗХиП, већ да су у питању неки, како људи воле да кажу, виши циљеви; глобални гео-политички интереси и планови – нагласио је владика Григорије.

Моја Херцеговина: Поред србијанских и неки наши домаћи медији Вас оптужују да сте цркву Архангела Гаврила у Требињу, као и црквену имовину, ставили под хипотеку. На блогу Слободана Васковића, објављени су и документи који то наводно доказују. У њима пише да сте 2007. године узели кредит у износу од 350.000 КМ, на рок отплате од 10 година. Да ли је то истина?

– Неки медији су објавили да су црква Херцеговачка Грачаница и гроб Јована Дучића под хипотеком. Заиста, шта ја могу да кажем у нашу одбрану? Која би то банка узела цркву и гроб пјесника за хипотеку? Истина је да смо стару аустро-угарску кулу у насељу Рупјела, у којој се раније налазила дискотека, откупили и узели поменути кредит. Гаранција за кредит је био управо тај објекат. Дискотеку смо преправили у дјечији вртић, а на самој кули изградили Цркву Светог Архангела Гаврила по пројекту чувеног архитекте Предрага Ристића. Кредит је у потпуности отплаћен и хипотека скинута, што је врло лако провјерити. На крају крајева, да се разумијемо, какав је то гријех и какав је то злочин и прекршај – узети кредит? Нека нам то неко објасни, јер ми то не видимо. Ако се то узима и улаже у разна добра и на корист Цркве и народа, у чему је проблем? Наравно, проблем је у томе што неки умови мисле да Црква треба да буде испод радара, да се не види, не чује и не дише, а да они и њихови комсомолци и партијски секретари мешетаре и дивљају као некад што су дивљали и убијали овај народ; прекрајали границе у пијаним ноћима, и узимали и давали туђе њиве и ђедовине као да су њихове. Жалосно и тужно – навео је он.

Моја Херцеговина: Да ли је истинита инфромација, такође недавно пласирана од стране србијанских медија, да србијанска пјевачица Сека Алексић купује „Хотел Платани”? Да ли је „Хотел Платани” на продају?

– Чиста лаж. Ако лаж може бити чиста. Најчудније што и та лаж, поред гомиле лажи објављених у последње вријеме, људима не звучи нелогично и чудно, накарадно. Људи су се, изгледа, свега нагледали и наслушали, па их ништа не може изненадити.

Моја Херцеговина: Како коментаришете оптужбе од стране градоначелника Требиња Славка Вучуревића да не радите свој посао у служби народа и да сте склони материјализму, да злоупотребљавате побожност Херцеговаца, затим да сте портпарол СНСД-а, те поређење са „Рајком Васићем мало јачег калибра”? Чак је и предсједник Скупштине града, др Слободан Пртило на БН ТВ изјавио да сте му лично упутили неколико врло непријатних реченица које су га „запрепастиле”?

– Обично човјек на другоме прво уочи своје мане, био то материјализам, недостатак вјере, грамзивост, неспособност… У психологији се то зове – пројекција. Неки људи имају потребу да нападају и покушавају да сруше одређене ауторитете; да се супротстављају њима и настоје да стану на исту висину као неко ко је признат у друштву и међу народом. Додуше, озбиљно сам схватио примједбе требињских власти и господина Градоначелника, да се мијешамо у њихове надлежности. Размисливши, схватио сам да у томе има доста истине. Зато ћу, у најскорије вријеме, члановима Епархијског управног одбора предложити да нашим општинарима препустимо неке од наших пројеката, као што су: народна кухиња (80 свакодневних корисника), Фонд Свети Вукашин (122 корисника, односно мјесечна исплата мајкама 43.150,00 КМ), дјечији вртић, камп Дејан Бодирога (посјећује га годишње 350 дјеце и омладине из цијелог свијета, захваљујући, најприје, Дејану Бодироги) и остале. Можда треба затворити и Хотел Платане, а 50 запослених радника препустити на бригу градском менаџеру који је, колико видим и чујем, изузетно квалификован за тај посао, а добио је и велико повјерење народа на протеклим изборима. Овакве сугестије знају бити врло корисне, јер наведу човјека да се запита – да ли смо требали трошити своје вријеме и капацитете на анимирање Предсједника држава и Влада, министара, успјешних привредника, спортиста, умјетника и људи, домаћина, да улажу у Херцеговину и њен развој. Ми смо то до сада радили. Вријеме је за преиспитивање. Није на одмет да кажем да градоначелник и предсједник скупштине и њихови трабанти, знају да ја нисам злопамтило, да праштам и да ћу опростити, и да ћу заборавити све увреде и лажи, јер ја прије свега желим бити хришћанин, међутим они такође, као и многи други, добро знају да ћу ја право стајати и нећу се бојати, јер је хришћанин увијек отмен и храбар, али и свјестан својих гријехова и својих слабости. Жао ми је што сам имао непријатан разговор са доктором Пртилом, али се надам да му то неће бити само на штету, него и на корист. Све је то, ипак, дио моје службе, јер, по великом апостолу Павлу, треба проповиједати ријеч, настојати у вријеме и невријеме покарати, запријетити, утјешити, са сваком стрпљивошћу и поуком – казао је он.

Моја Херцеговина: Недавно је и Салих Алијагћ, путем БН телевизије, упутио тешке оптужбе на Ваш рачун. Он тврди да је његова кућа коју Вам је поклонио бивши начелник Божидар Вучуревић, за коју он додаје и да сте је украли, а не добили на поклон, под неколико хипотека, каже да сте узели кредита у износу од 6 милиона КМ. У истом прилогу сугеришу се и тврдње да сте били нивни када сте му у замјену за ту кућу дали на кориштење црквени простор на дубровачком Страдуну, на период од 80 година, који он данас изнајмљује по цијени од 12.000 евра мјесечно. Конкретно, шта је од овога истина и да ли има неистине, јасно нам прецизирајте? Ко је у ствари Салих Алијагић?

– На његову жалост, а на нашу срећу, ништа од тога није истина, што смо и документовали. Салих Алијагић је Требињац, толико о њему знам – рекао је он.

Моја Херцеговина: Занима нас ваше мишљење о генералном спиновању стварности у источној Херцеговини? Већ дуги низ година очигледна је јака медијску хајка, односно директно блаћење града Требиња и источне Херцеговине као регије, па чак и Епархије Захумско-херцеговачке. До када ћемо имати овакве подјеле и нетрепељивост?

– Сваки економски и привредни развој, било појединца било друштва у цјелини, мора да прати једна морална и духовна обнова. Сваки покушај да се Херцеговина извуче из мрака прошлих времена, да се уништи један наказан, атеистички и овом народу стран систем и реликти тог система, прате и силе мрака које настоје да осујете продуховљење и христијанизацију нације. Те демонске силе имају своје представнике на земљи и међу нама су они који настоје да нас смуте и поколебају. Ми се не боримо са овим ситним пијеском што нам улази у очи, не боримо се са прашином коју диже прашина, ми се боримо, свако од нас, па и ви, са духовима поднебесја, са мраком и ништавилом. Ништа неће остати скривено, све ће се открити, каже Господ. Треба сачекати, бити стрпљив и смирен. Стрпљен – спашен, каже наш народ, парафразирајући, у ствари, читаву једну философију љубави и живота коју садржи наша хришћанска цивилизација чијем кругу, по милости Божијој, и ми Срби припадамо, и коју садржи наша Православна вјера – истакао је епископ Григорије.