Daily Archives: 4. септембра 2013.

Писмо бискупа дубровачког монс. Мате Узинића дубровачком пароху

Дубровачки бискуп монс. Мате Узинић који се налази у пасторалном походу Хрватима у Америци, упутио је у сриједу, 4. септембра, у раним јутарњим сатима из Чикага писмо протојереју ставрофору проф. др Владану Перишићу, дубровачком пароху, у којем осуђује вандалски чин оскврнућа православне цркве св. Благовјештења у Дубровнику. Писмо преносимо у цијелости:

„По доласку у Сједињене Америчке Државе прочитао сам вијест о срамотном догађају који се прошле ноћи догодио у Дубровнику. Тим вандалским чином, којему можемо придодати и друге називе, иако сам увјерен сам да је то прије свега вандализам, није само оскврнута православна црква св. Благовјештења у Дубровнику и послана узнемирујућа порука вјерницима Српске православне опћине у Дубровнику, него је нанесена увреда свим Дубровкињама и Дубровчанима. Зато, у име свих католичких вјерника Дубровачке бискупије изражавам своје дубоко жаљење над тим некршћанским и нељудским чином и такво понашање оштро осуђујем. Молим Вас да ове моје ријечи жаљења због овог чина пренесете његовом преосвештенству владики Григорију, о. Славку и свим вјерницима Српске православне опћине у Дубровнику.

Истовремено изражавам наду да овај немили догађај неће зауставити започети процес екуменског дијалога и заједничког тражења начина да се, уз Божју помоћ и кроз молитву, залијече ране које нас боле. Те ране су, нажалост, у Вуковару још увијек свјеже и болне и зато је кривња и на онима који то не желе схватити и томе стрпљиво и с разумијевањем приступити. Исте те ране са сваким сличним догађајем, који позива на насиље или посеже за насиљем, постају дубље и болније.“