Daily Archives: 10. септембра 2013.

Потпредсједник Федерације БиХ у посјети Епископу Григорију

Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије сусрео се данас у Мостару са потпредсједником Федерације Босне и Херцеговине г. Светозаром Пударићем. Господина Пударића у Владичанском двору угостили су Епископ Григорије и протопрезвитер ставрофор Радивоје Круљ, при чему су разговарали о даљој обнови Саборне цркве у Мостару и улози Владе Федерације Босне и Херцеговине у тој обнови.

Ђакон Владимир Вукановић за „Моју Херцеговину“: Позивамо на разум и јединство у борби против „бијеле куге“

Велики број грађана Источне Херцеговине, изразио је забринутост због најављене редукције дјеловања Фондације „Свети Вукашин“, која већ дуже вријеме новчано помаже породице са троје и више дјеце. Неким породицама, приходи од Фондације били су једини, те страхују да би редукцијом, могли остати и без њих. Секретар ове Фондације, ђакон Владимир Вукановић, за читаоце „Моје Херцеговине“, објаснио је о каквим се проблемима ради, те нагласио да најављена редукција не значи престанак дјеловања Фондације на подручју свих општина Источне Херцеговине.

Који су то конкретни проблеми са којима се сусреће Фондација? Помињали сте слаб одзив за финансијску помоћ од стране „Савеза општина и градова источне Херцеговине“. Је ли то једини проблем?

Једини разлог редукције рада Фондације јесте слаб прилив финансијских средстава. Најзначајнија средства за самоодржив и институционални рад и функционисање Фондације су требала пристизати из будзета општина Источне Херцеговина, Града Требиња и општине Калиновик. На једном од састанака Управног одбора Фондације из 2012.године, кога иначе чине начелници општина, градоначелник Требиња, Владика Григорије и друге стручне особе, договорено је да општине и Град Требиње издвоје у Фондацију на годишњем нивоу 0,03% из својих будзета. Због економске кризе и буџетских проблема у општинама и граду Требињу, до сада се то није догодило, и једноставно смо морали редуковати рад Фондације фокусирајући се на демографски најугроженија подручја наше Епархије.

Које општине нису испоштовале договор? Колико је која општина и град, од договореног, до сада уплатила?

Као што рекох, општине и Град Требиње су требали издвојити 0,03% од својих усвојених буџета у Фондацију. Међутим, ситуација је следећа: Општине си издвојиле 18.581,00 КМ што је око 20% од усвојеног. Појединачно то изгледа овако: Билећа од 21.000,00 уплаћено 10.000,00, Гацко од 30.000,00 није ништа уплаћено, Источни Мостар од 700,00 није ништа уплаћено, Невесиње од 15.500,00 уплаћено 2.000,00, Љубиње од 4.500,00 уплаћено 2.000,00, Берковићи од 3.094,00 уплаћено 1.546,00 и Калиновик од 6.000,00 уплаћено 3.035,00. Што се тиче Града Требиња од 51.000,00 није ништа уплаћено.

Има ли мјеста за сумњу да су политичка превирања један од узрока проблема Фондације, те да су партијске подјеле у Источној Херцеговини испред интереса Фондације чији је главни циљ борба против „бијеле куге“?

Надам се, а и вјерујем да политичка превирања нису узрок овакве ситуације. То показује И посљедња сједница Управног одбора Фондације гдје су све одлуке, па и ова горе поменута, једногласно усвојене иако су начелници општина из различитих политичких партија. На састанку су били представници Епархије и свих општина. Једино су изостали представници Града Требиња.

Да ли је могуће договорити неки нови, заједнички састанак на коме ће се донијети другачије одлуке?

Нажалост, сада су донесене нужне одлуке. Управни одбор је заказао нову сједницу крајем овог мјесеца и начелници и сви чланови Управног одбора су се обавезали да ће за овај мјесец дана покушати на разне начине да обезбиједе самоодрживост Фондације и да она опет профункционише на цијелој територији наше Епархије.

Да ли се у вријеме дјеловања Фондације “Св. Вукашин” повећао број новорођене дјеце, у односу на претходни период?

Примијетили смо да се повећао број треће, четврто, пето… рођених, што и јесте циљна група Фондације.Што се тиче броја новорођених беба није се промијенило на боље. Главни разлог је мали број вјенчања, односно велики број нежења. . Ја знам отприлике да се у Херцеговини прије 15 до 20 година просјечно годишње рађало скоро 1.000 беба. У последњих 5 година годишњи просјек је мањи од 600 беба. Звоно узбуне нашег биолошког опстанка је већ одавно зазвонило.

Уколико се „Савез општина и градова источне Херцеговине“ не одазове онако како је планирано, какав је даљи план? На који начин ће Фондација наставити да дјелује?

Као што већ рекох, Фондација се неће гасити и наставиће своје дјеловање на најугроженијим подручјима наше Епархије, а то је подручје Града Дубровника и Метковића у Хрватској, те Града Мостара и општина Чапљина гдје су и Пребиловци као извориште ове идеје, Равно, Столац, Коњиц и Калиновик у БиХ. На овом подручју имамо тренутно 14 корисника и захваљујући сталним донаторима имамо обезбијеђен довољан прилив средстава на мјесечном нивоу.

(ИЗДВОЈЕНИ ТЕКСТ)

О Фондацији “Свети Вукашин”

Фондација “Свети Вукашин” је основана на празник Преображења Господњег 2011.године поводом 70-годишњице великог страдања Српског православног народа Херцеговине. За протекле двије године из Фондације је исплаћено 482.416,93КМ за 224 корисника. У Фондацију је прикупљено 562.283,75 КМ. Од прикупљених средстава скоро 90% су донације физичких лица. То су опет већином једнократне донације, а тројица добротвора уплаћују редовну мјесечну донацију.

Разговарао: Драгиша Сикимић

MojaHercegovina.com