Monthly Archives: новембар 2013

Први сабор Срба из Коњица у Новом Саду

СТАН НЕРЕВО, СТАНИ ВОДО…

У организацији Удружења Срба из Коњица у дијаспори, са сједиштем у Новом Саду, 30. новембра 2013,године у граду на обалама Дунава одржано је Вече Коњичана или „ Коњичко сијело“ са пригодним културно-забавним програмом. На овај начин снажно је потврђен идентитет завичајни-херецеговачки, српски и хришћански и на најљепши начин показано да су традиција и обичаји-саставни дио нашег националног бића, а завичај-нешто најтоплије што у срцу носимо.Коњиц није само географска одредница,него стање свијести и радости у души-то је порука ове светковине. Хотел „Нови Сад“ је те вечери био нагласније мјесто у Србији, које су,ако не чули,а оно осјетили,и наши расељени, све до Мелбурна,Торонта и Чикага..

Вече Коњичана окупило је близу 200 Коњичана од Требиња до Брчког и Вишеграда, од Београда до Смедерава,Сомбора, Новог Сада и других мјеста. Дочекани сољу,хљебом и чашицом ракије, житељи ове „сјеверне капије земље Херцегове“ су друговали, играли и пјевали до дубоко у ноћ, потврђујући тако још једном да је традиција љепота коју чувамо,а не ланац којим се окивамо..

Скуп је започео одавањем почасти погинулим и страдалим Србима коњичког краја у протеклом отаџбинском рату,и благословом свештеника наше Цркве-протојереја Лазара Манигоде и јереја Милана Бужанина.

У пригодној бесједи отац Милан је подсјетио да стиже из Коњица,гдје су Срби 1991.године чинили 15 % становништва општине,а данас их овдје обитава мање од два процента.-Али,ипак, ноћас морам назад у Коњиц,јер већ сутра треба да служим лутургију у овом прелијепом и страдалничком мјесту-нагласио је он. Коњички парох је подсјетио да је недавно стигао из Аустралије, гдје су прикупљана средства за обнову Храма у Коњицу.

Поздрављајући приосутне, предсједник Удружења Милорад -Мишо Лазаревић је нагласио неописиву радост и усхићење што се,након свечане скупштине Удружења 29.јуна ове године, Коњичани поново окупљају. Он је посебно захвалио спонзорима и доброчинитељима,као што су Томо Куреш, привредник из Брчког, Драган Јанковић, сувласник хотела „Нови Сад“, Буки Буднић, власник Института за безбједност и хуманизацију рада, Драган Тодоровић и други. Њима и осталима,које није посебвно истицао, нека Бог и срећи плати, у здрављу врати и потомством позлати.!.

У име Удружења Срба из Херцеговине Нови Сад, учеснике светковине поздравио је Ђорђо -Ђока Радојичић,предсједник удружења. Топло је поздрављен и Страхиња Живак, ратни страдалник који је 1992 године изгубио оба сина, и хроничар,које је стигао из Требиња. Живак је до сада објавио 10 документарних књига о страдању Срба у Коњицу,али и општем страдању српског народа 90-их година 20-ог вијека.Јер, живи да се не заборави, „живи да свједочи“,како се и зове једна од његових првих књига.

У шареници народног стваралаштва смјењивали су се изворне српске пјесаме Етно групе „Сестре Сандић“ из Београда, дипле и двојнице Војина Радојичића из Новог Сада, уз струне и гудало појао је народни гуслар Ђорђе Тановић из друштва „Стара Херцеговина“ из Београда,пјесму о Коњицу казивао је вриједни члан Удружења и све више пјесник-Ново Кртолоца.. .Здравицу је подигао знани здравичар и гуслар Вукојица Сандић.Оркестар Драгана Тодоровића и „Лили бенд“ пјесмом и свирком додатно су расположили све учеснике ове „велике народне скупштине коњичке“, (јер веће одавно није било),како лијепо рече новинар и водитељ Миливије Бештић. Виртуоз на хармоници и познати музичар Драган Стојковић- Босанац,чији су коријени дубоко испод Прења и из долине Неретве, изазвао је буру одушевљења свирајући кола и народне мелодије.

Изабрани су у поздрављени најмлађи најстарији учесник вечери. Овога пута 7-огодињој Марији Манигода из Београда, (а три генерације ове породице дошле су на Коњичко сијело!), уручена је књига –дар удружења, а за најстарије учеснике вечери, проглашени су Страхиња Живак и Душан Михаљевић, 80-огодишњак из Лос Анђелоса,пословни партнер Гавриловића и пријатељ многих Коњичана,који су потом заједнички наздравили за мир и слогу и свако добро.

Домаћии су најавили да ће „Коњичко сијело“ постати традиционално и позвали све земљаке и госте на дружење и наредне године, највјероватније у Београду.

Миливоје Бештић

„Црква и савременост“ – интервју јереја Данила Дангубића

Литерарна секција Средњошколског Центра „Перо Слијепчевић“-Гацко, на челу са професорима Демократије и Српског језика и књижевности, потоњих година објављује часопис „Буђење“-годишњи лист ове школске установе. Лист излази у 1000 примјерака и Гачани га са респектом читају јер је садржај овог информативног свезка изузетно писмен, занимљив и стваран са очигледним трудом.          

С обзиром на одличну сарадњу гатачке Црквене Општине са управом  ове школе и професорима, који у својим активностима праве простора за духовни садржај, свештеници редовно посјећују ђаке на обострано задовољство и корист. Уредници oвогодишњег броја “Буђења“, матуранти гатачке гимназије, уједно су и врло црквена дјеца, чланови хора Свете Јелене Анжујске, стога у овогодишњем броју „Буђење“ доноси одређени Хришћански садржај и осврт на живот Цркве.

У прилoгу издвајамо један од поменутих текстова из области Вјеронауке.

„Црква и савременост“ – интервју јереја Данила Дангубића – пдф

Еп. Григорије – Бесједа на Светог Стефана Дечанског у Мостару

Света архијерејска литургија и Слава ХД „Добротвор“ у Мостару

У недјељу 22. по Духовима, у Мостару, служена је Света архијерејска литургија, при чему је уз Светог мученика Мину и Светог краља Стефана Дечанског, прослављен и спомен на Светог Јована Милостивог, као заштитника Хуманитарног друштва „Добротвор“.

Евхаристијским сабрањем началствовао је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, уз саслужење протопрезвитера ставрофора Радивоја Круља, презвитера Марка Гојачића, ђакона Бранислава Рајковића и вјерног народа мостарског. Благосиљајући славски хљеб, Епископ Григорије, честитао је Славу предсједнику Хуманитарног друштва „Добротвор“, презвитеру Марку Гојачићу, истичући значај и тежину химанитарног рада. Након Литургије вјерни су почашћени и славским послужењем у гостопримници.

Од 2012.године, када је почело са интезивнијим радом, хуманитарно друштво Добротвор спровело је бројне пројекте, како би помогло социјално угроженим породицама на подручју Мостара и околине. Уз помоћ Града Мостара „Добротвор“ помаже неколико десетина српских породица. У току 2013.године Друштво је у сарадњи са сличним организацијама реализовао више акција расподјеле хуманитарне помоћи. То се, прије свега, односи на сарадњу са хуманитарном организацијом из Београда „ Срби за Србе“, са којом је у јуну мјесецу Друштво помогло вишечлане породице. У сарадњи са сарајевским „Добротвором“, поводом Васкршњих празника подијељено је 50 прехрамбених пакета и уговорено бесплатно љетовање за неку од дјеце из Мостара. Рад ХД „Добротвор“ такође је помогло и Министарство здравља ХНК, додјелом једнократне помоћи за десет породица у Кантону. Почетком новембра потписан је уговор о донацији са БХ Телекомом, која ће бити утрошена за куповину неопходних средстава за двадесет породица почетком 2014. године. Друштво активно помаже у дјеловању Црквене општине мостарске, организовањем поклоничких путовања и при мисији православне вјеронауке.

Бесједа Еп. Григорија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

9. Скупштинa организације Религија за мир у Бечу

Његово Преосвештенство, Eпископ захумско – херцеговачки и приморски г. Григорије, у својству предсједника Међурелигијског вијећа у БиХ, присуствовао је од 20 до 22. новембра 2013. године у Бечу 9. Скупштини организације Религија за мир.

На овој Скупштини Религија за мир присуствовало је око 700 делегата – вјерских великодостојника. Скупштини је присуствовао и истој се обратио Његова Свесветост васељенски патријарх Вартоломеј.

Током тродневног засиједања, вјерски великодостојници су апеловали за ослобађање сиријских епископа који су у заточеништву од 22. априла 2013. године. Речено је: Апелујемо на савјест, принципе, морал и етику свих љубитеља мира, да не штеде напор да би се безбједно и достојанствено ослободили архијереји Јован Ибрахим и Павле Јазиги.

Прихваћена је Бечка декларација Религија за мир на тему: Добродошлица за другога – међурелигијска визија мира.

Религије за мир су највећа свјетска и најрепрезентативнија међурелигијска организација на свијету са сједиштем у Њу Јорку. Постоји од 1970. године.