Daily Archives: 6. фебруара 2014.

ЕПАРХИЈСКИ ДАНИ 7-11. фебруар 2014.

Епархија Захумско-Херцеговачка и Приморска од 7. до 11. фебруара организује Епархијске дане којима прославља Славу епархије уз низ свечаности и догађаја. Од 8. до 10. фебруара биће организован симпосион на тему „Теологија у јавној сфери“ на којем ће узети учешће еминетне личности из јавног и црквеног живота, а том приликом обиљежићемо и 20 година постојања нашег часописа Видослов. У овим данима биће служене Свете Литургије, организован обилазак наших манастира, музеја, винограда и винарија, биће приређена изложба фотографија. Главна свечаност предвиђена је за 9. фебруар (недјеља) када ће у Саборном храму у Требињу бити служена Света Архијерејска Литургија.

СИМПОСИОН
„Теологија у јавној сфери“

Симпосион „Теологија у јавној сфери“ ће се одржати у организацији Епархије Захумско-херцеговачке у Требињу, у периоду од 8. до 10. фебруара 2014. године.

Централна тема Симпосиона јесте мјесто хришћанске теологије у савременом свијету. Да ли теологија може и треба да има значај у јавном животу, а не само унутар црквене заједнице? Превазилазећи априорне позитивне или негативне одговоре на ово питање, намјера скупа је да критички вреднује актуелно мјесто теологије у нашем друштву и да покуша да постави смјернице за будућност. Будући да тематика скупа превазилази теолошке оквире, на скупу ће узети учешће релевантни предавачи који ће ово тему освијетлити из четири перспективе. Свакој од њих биће посвећена засебна сесија:

1. Теологија и политика;

2. Теологија и култура;

3. Теологија и наука;

4. Теологија и друштво.

Фокус Симпосиона није само на питању: „Шта теологија може пружити савременом свијету?“, него и на питању: „Шта свијет, односно јавна сфера, може пружити теологији?“, будући да истинско богословље, иако се надахњује из вјечности (Есхатона), никада није аисторично и ванконтекстуално.

Предвиђено је да свака од сесија траје 3 сата. У раду сваке сесије учествоваће четири предавача који ће излагати у временском оквиру од 25-30 минута. Остатак времена предвиђен је за дискусију.

На симпосиону учешће ће узети еминентне личности како из теологије тако и из јавног живота: Митрополит Амфилохије (Радовић), Епископ (умировљени) Атанасије (Јевтић), Епископ Игнатије(Мидић), Епископ Јован(Ћулибрк), фра Миле Бабић, Иван Тасовац, Ђорђе Вукадиновић, Богољуб Шијаковић, Слободан Антонић, Олег Солдат, Петар Јевремовић, Дејан Николић, Нино Рапсудић и други.

У суботу, 8. фебруара, одржаће се прве двије сесије (Теологија и политика и Теологија и култура).

Главна свечаност, прославе Епархије ЗХиП, предвиђена је за недјељу, 9. фебруара, када ће бити служена Света Архијерејска Литургија. Вријеме послије свечаног ручка, предвиђено је за обилазак околних манастира и неформалне сусрете.

У понедељак, 10. фебруара, одржаће се преостале двије сесије (Теологија и наука и Теологија и друштво), и Симпосион ће бити свечано закључен.

У уторак, 11. фебруара, прославиће се Пренос моштију Светог Игњатија Богоносца.