Monthly Archives: април 2014

Добротворне гусларске приредбе за Пребиловце

У склопу акције „Подигнимо Пребиловце“, коју воде херцеговачка завичајна удружења у Србији, послије Панчева, одржане су и добротворне гусларске приредбе у Смедереву и Зрењанину.

У смедеревском Центру за културу, 24. Априла 2014, пред 150 посјетилаца, одржано је гусларско – поетско вече у организацији Друштва гуслара „Стара Херцеговина“ из Београда, чији је предсједник г. Слободан Драшковић. Учествовали су гуслари овога друштва и њихови гости, КУД „Семдериа“ и пјесник Божидар М. Глоговац. На овој приредби за обнову Храма Васкрсења у Пребиловцима прикпљено је 45.400,00 динара.

Два дана касније у Зрењанину је одржано финално вече 22. Фестивала гуслара Војводине. Фестивал је отворио г. Иван Бошњак, градоначелник Зрењанина, а програм је изванредно водио г. Миливоје Бештић. У публици, међу 350 посјетлаца, била је и Олга Дурсун рођ. Булут, Пребиловка, која сада живи у Клеку, чији је отац Лазар Булут- Чоло у Шурманачкој јами изгубио мајку, супругу и седмеро дјеце, а другом браку имао Олгу и сестру јој Јелену. Током вечери за Храм у Пребиловцима је прикупљено 59.500,00 динара. На овом скупу били су присутни представници десет херцеговачких завичајних удружења , а домаћин им је био г. Урош Милојевић и Удружење Херцеговаца Средњег Баната, које организовало прикупљање прилога за Пребиловце. На заједничком састанку, пред финално вече фестивала, они су изнијели су своје планове за наредни период и једнодушно пружили снажну подршку обнови Храма у Пребиловцима. У склопу акције „Подигнимо Пребиловце“ већ су одржане три добротворне гусларске приредбе и уплаћени значајни прилози завичајних удружења из Гацка и Коњица, као појединаца из удружења .

За 27. мај ове године, најављено је велико гусласко добротворно вече за Пребиловце, у великој сали Коларчевог народног универзита у Београду, у организацији ДГ “ Стара Херцеговна“ и Клуба Гачана у Београду и уз помоћ херцеговачких удружења у Београду. У исту сврху најављени су добротворни скупови у Вршцу , Суботици и Новом Саду за јун ове године, у организацију хецеговачких удружења из ових градова.

/фото: Слободна Херцеговина/

Злато за документарац о Пребиловцима

У Великој Плани (Србија) у петак 25. априла (2014.) године одржано је завршно вече IX Фестивала документарног филма „Златна буклија“. Манифестација је посвећена његовању документаризма као јединственог филмског израза и већ скоро пуну деценију окупља најзаначајније филмске ствараоце. На овогодишњем фестивалу било је 147 наслова.

Документарна емисија посвећена Пребиловцима, на овогодишњем фестивалу, добила је Златну буклију за сценариј. Документарац о Пребиловцима аутора Бранка Станковића, потиче из циклуса емисије РТС Квадратура круга, говори о дубини злочина у вријеме Другог свјетског рата који су извршиле усташе у херцеговачком селу Пребиловци.

Примајући награду, њен аутор Бранко Станоковић је рекао да награду посвећује „свим Пребиловчанима који никада нису осетили радост живота и који никада више неће угледати светлост дана, јер их је прекрила вечна тама“.

Извор: www.prebilovci.net

РТС „Квадратура круга“ Пребиловци-село страдалника
Аутор: Бранко Станковић

[flv]http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/videos/kvadratura_kruga.flv[/flv]

Епископ Атанасије у посјети Српској православној црквеној општини бјелопољској

У Недјељу Антипасхе умировљени Епископ захумско-херцеговачки Господин Атанасије посјетио је Српску православну црквену општину бјелопољску. Овом приликом, Епископ Атанасије, уз пратњу јерођакона Порфирија, заједно са парохом бјелопољским, презвитером Небојшом Радићем и парохом мостарским, протопрезвитером ставрофором Радивојем Круљем, обишао је и село Богодол надомак Мостара, у којем, некада многобројна, православна заједница из темеља обнавља Храм Светих Апостола Петра и Павла.

Посјета Епископа Атанасија, подижућег из пепела Херцеговине, подстрек је Богодолцима да се попут Апостола, који се разбјежаше, након распињања Христовог, а онда опет сабраше по Васкрсењу Његовом, опет окупе на чврстим темељима цркве и Цркве, коју ни врата пакла неће надвладати.

Поклоничко путовање у ман. Острог

У недељу 27. 04. 2014. године аутобус вјерника из Метковачке парохије, на челу са својим свештеником о. Борисом Чоловићем упутио се у манастир Острог, на поклоњење Светом Василију. Прије доласка у Острог, одморили смо у Требињу и обишли Саборни храм Св. Преображења. По доласку у доњи манастир већина вјерника се пјешке упутила према горњем манастиру Острогу, радујући се благослову који ће добити када се поклоне Светом Василију. Након пар сати проведених у манастиру, упутили смо се у Подгорицу да посјетимо храм Христовог Васкрсења. У Подгорици нас је дочекао о. Драган Митровић, старјешина храма. Након кратког одмора у вечерњим сатима упутили смо се из Подгорице за Метковић.

Томина недјеља у Саборном храму у Требињу

Дана 27. априла 2014. године Господње, на Томину недјељу, када наша Света Црква прославља и Светога Мартина Исповједника, у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу, послије јутарњег богослужења, служена је Света Литургија. Свету Литургију служили су свештеници Саборног храма. Након богослужења окупљеном вјерном народу подјељена је нафора (антидор) и васкршња јаја.

ЦО Требиње