Daily Archives: 24. априла 2014.

Васкршњи концерт у Јабланици

У сриједу, 23.априла 2014.г. у 20:00 часова, у свечаној сали Музеја у Јабланици одржан је по други пут свечани Васкршњи концерт. Поздравну ријеч у име Епархије ЗХиП одржао је свештеник Небојша Радић, парох бјелопољски. Концерту је поред неколико стотина грађана Коњица и Јабланице, присутвовао и Епископ Захумско-херцеговачки и приморски Г.Григорије, као и представници кантоналних и општинских власти и вјерских заједница са подручја Јабланице. На концерту су наступили: Етно Група „Захумље“ из Требиња и Фолклорни Ансамбл „ Неретва“ из Јабланице . Након концерта у холу музеја уприличен је васкршњи пријем за све госте.

Донација за обнову храма у Пребиловцима

Удружење обољелих од мултипле склерозе регије Источна Херцеговина прошле седмице извршило је подјелу васкршњих јаја и прољетних сјемена за своје чланове у општини Невесиње.Прије тога, уз помоћ Министарства здравља и социјалне заштите РС обољели у источној Херцеговини добили су витаминске лијекове.

Донатори из Канаде издвојили су дио средстава прикупљених на „Вечери Републике Српске“ и упутили их у Херцеговину. Помоћ од 300 канадских долара добиле су три породице, а 500 долара намијењено је за обнову храма и спомен костурнице у Пребиловцима.

Новчана средства уручио је предсједник Удружења Бранимир Таминџија нагласивши да су овакве донације порука особама са инвалидитетом да нису заборављене и препуштене саме себи.

Удружење тренутно проводи неколико активности од којих је најважнија оснивање клубова обољелих од мултипле склерозе у општинама источне Херцеговине.

– Када успоставимо клубове обољели ће имати прилику да се у сваком тренутку јаве и добију информације или адекватну помоћ – истиче Таминџија. Додаје да Удружење на разне начине покушава да ојача капацитете локалних заједница усмјерене на подизање квалитета живота особа са инвалидитетом и њихову социјалну укљученост.

Удружење обољелих од мултипле склерозе регије Источна Херцеговина постоји већ 12 година. Са скромним буџетом и великим ентузијазмом помаже својим члановима и свим особама са инвалидитетом. Средстава обезбјеђује од пројекта, донатора и из буџета општина Невесиње и Билећа.

Удружење има 83 члана од којих је 27 непокретно, а остали су слабије покретни и неопходна им је помоћ другог лица.

Извор: Радио Невесиње