Daily Archives: 3. маја 2014.

Положен камен темељац за храм светог Георгија на Вјенчацу у Невесињу

На локалитету „Вјенчац град“ у Невесињу 03. маја 2014. год. положен је камен темељац за храм посвећен светом Георгију. Темеље је освјештао владика Григорије уз саслужење невесињских свештеника, ђакона Дарка Крстића из архиепископије Београдско-карловачке и вјерног народа.

Сам храм светог Георгија је дио великог комплекса „Вјенчац град“ чији је идејни творац господин Милош Капор, начелник одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове у општини Невесиње. После презентације пројекта јавности, за градњу храма заинтересовали су се водећи људи из удреужења „Шиповци“. Удружење се обратило надлежном епископу молбом за благослов да у цјелости преузме на себе подвиг изградње храма светог Георгија. Добивши благослов Шиповци су одпочели са градњом у септембру 2013. год. и до маја ове године изградили најзахтјевнији дио пројекта. До сада су завршени земљани и бетонски радови који су били најзахтјевнији дио пројекта због специфичности терена и захтјевности самог пројекта. Мада чудно звучи када се каже да је у оквиру поменутих радова урађен већи дио посла, мислимо да ће из фото прилога бити јасно о чему се ради.

Након богослужења владика Григорије је похвалио упорност и визију ктитора и позвао све присутне да својим прилозима учествују у изградњи храма, напоменувши да колико је битна спремност ктитора да самостално изведу пројекат до краја, толико је битно и учешће свих вјерних, без обзира на обим учешћа.

У име ктитора, окупљеном народу, бираним ријечима обратио се господин Јован Шиповац, предсједник удружења „Шиповци“. Јован је говорио о мотивима за изградњу оваквог пројекта и о самој градњи цркве, те да се удружење осјећа почаствованим због благослова који су добили за изградњу овог храма. Он је своје обраћање завршио цитирајући светог владику Николаја Велимировића који је рекао да ако имамо вјеру можемо имати и љубав, и ако изгубимо љубав изгубићемо много, али ако изгубимо вјеру изгубићемо све. Нека им Господ молитвама свога угодника светог Георгија дарује истрајност да започето доврше на општу духовну корист и на славу имена Божијега!

Фото: Младен Вујадиновић