Daily Archives: 19. маја 2014.

Нове вијести о прикупљању помоћи у нашој епархији

И данас заиста велики одзив вјерног народа је преплавио добротом просторије нашег Епархијског дома у Требињу. Бројни гимназијалци, ученици економске и средње музичке школе раде свакодневно на селекцији пристигле помоћи.

Ова помоћ се због хитности прикупља до уторка 20. маја у 17 часова, а већ сутрадан ујутро, након селекције пристигле помоћи, требало би да се крене са утоваром. Конвоју ће се придружити помоћ из црквених општина и парохија из Билеће, Мостара, Бијелог Поља, Чапљине; Коњица и Метковића, коју очекујемо да пристигне.

Велики број вјерника је оставио и новчане прилоге у нашим Храмовима и сав прикупљени новац биће уплаћен на за то одређен рачун Штаба за ванредне ситуације Републике Српске.

Имамо информације да су и први добровољци из Билеће и Требиња већ стигли до насипа у угроженим подручјима, а данас је стигла и прва помоћ у Добој из Љубиња, док из Гацка и Невесиња такође креће нова помоћ ноћас, о чему ћемо још извјештавати. Одлична сарадња на свим нивоима надлежности у Херцеговини је управо на дјелу.

Помоћ ових дана прикупљају и шаљу сви грађани у нашим херцеговачким градовима, било кроз институције градова, преко Црвеног крста РС, или преко разних организација као и самосталном иницијативом. Наша сарадња са свима је одлична. Прије неколико часова ватрогасци из Требиња су из Епархијског дома за Бијељину понијели сву прикупљену ћебад и све што им је потребно, а на основу захтијева угрожених. У Федерацији имамо примјер приватника који је за 900КМ купљених пелена и хигијене за бебе, донирао робе у вриједности 3000КМ, тако да су и припадници других народа помогли и помажу на иницијативу наше Епархије.

Цјелокупно свештенство наше епархије је активно укључено у прикупљању помоћи и организовању превоза до угрожених подручја, а по инструкцијама Штаба за ванредне ситуације, који је у вези са нашом епархијом.

Јављају се нови доборовољци који су спремни да крену и лично помогну у рашчишћавању угрожених подручја, као и грађани који нуде своје станове и куће за пријем обескућених. Готово сваки сат имамо неке нове информације које пројављују солидарност на дјелу.

Пројављује се права вјера и савјест код свих и саосјећање са пострадалим и обескућеним.Сви раде и усмјерени су у истом смјеру помоћи најугроженијима.

Имамо и дивне примјере да једни исти људи долазе више пута и поново доносе помоћ. Велико срце нашег народа куца и даје, и даваће и даље.

Јереј Александар Илић

Хуманитарна пошиљка креће из Невесиња

Из Невесиња ће ноћас бити упућена хуманитарна помоћ за становнике Републике Српске настрадале у поплавама. Из Црвеног крста и Парохијског дома је утоварено око пет тона хране и хигијенских артикала и 1300 литара питке воде. Поред тога Мљекаре „Глоговац“ и „Перфето плус“ су преузеле око 7200 литара млијека од својих коопераната који су жељели да се укључе у хуманитарну акцију. Невесињске мљекаре су бесплатно урадиле прераду и паковање па ће невољници са сјевера Српске већ сутра имати на располагању квалитетне млијечне производе. И три невесињске пекаре за вечерас спремају одређене количине хљеба за угрожено становништво

Прва хуманитарна пошиљка из Невесиња креће ноћас у један час и биће упућена према распореду Републичког штаба цивилне заштите РС. Црвени крст и Црквена општина Невесиње настављају и даље акцију прикупљања помоћи која ће бити прослијеђена наредних дана.