Monthly Archives: јул 2014

Слава „Плaнинaрскoг друштвa Кoритник“

Вeчeрaс je у Сaбoрнoм хрaму Свeтoгa Сaвe у Билeћи прoслaвљeнa првa слaвa „Плaнинaрскoг друштвa Кoритник“. Сa блaгoслoвoм СПЦ oкo тридeсeт плaнинaрa упутићe сe сутрa пут Зeлeнгoрe, гдje ћe бити прeлoмљeн слaвски кoлaч. Дружeњe свeштeникa сa плaнинaримa вeчeрaс je нaстaвљeнo у прoстoриjaмa пaрoхијскoг дoмa, уз бoгaту трпeзу љубaви.

Литургијско окупљање у Придворици

У недељу 27. јула служена је Св. Литургија у цркви Св. кнеза Лазара у Придворици. Свету Литургију је служио свештеник Велимир Ковач уз саслужење јерођакона Марка из ман. Завале и монаха из завалског метоха у Данићима. Литургији је присуствовао велики број вјерника који се у све већем броју окупљају у Придворици на храмовној слави Видовдану и последње недеље у јулу у спомен обнове овога храма 2009. године. За јулско окупљање је везан и тродневни камп и дружење код Придворичке цркве. У суботу 26. јула група од петнаестак учесника овога кампа је изашла до живописног Котланичког језера на Зеленгори. Љубав према Придворичкој светињи подстакло је многобројне житеље Сарајева који су поријеклом из овог краја да формирају удружење „Херцеговина моја ђедовина“ и да преко овог удружења помогну даљу обнову ове светиње и враћање живота у Придворицу.

Посјета манастирима чланова Црквеног хора

Нajмлaђи члaнoви Црквeнoг хoрa Св. Сaвa из Билeћe, зajeднo сa свeштeникoм прoтojeрejoм сaтврoфoрoм Нeбoјшoм Кoлoвићем, oбишли су прoшлoг викeндa мaнaстир Св. Сaвe нa Гoлиjи и хрaм Свeтoгa свeштeнoмучeникa Пeтрa Зимoњићa у Дaнићимa.

Света литургија у Слипчићима

У Недјељу седму по Педесетници одржано је Евхаристијско сабрање у селу Слипчићи, код Мостара. Свету литургију са вјерним народом, служио је мјесни парох презвитер Бранимир Боровчанин, након чега су сви присутни почашћени ручком, који су домаћини припремили.

Света литургија у селу Блаце

У недељу 27. јула 2014.г. у напуштеном и спаљеном планинском селу Блаце код Коњица, у новобновљеној капели служена је Света Литургија . Свету Литургију служио је, парох коњички јереј Милан Бужанин. Светој Литургији присуствовало је око тридесет људи пријератних становника овог и околних села. У планинском селу Блаце до протеклог рата живјели су Срби ,а од страшних злочина у љето 1992 .г. , кад је комплетно село спаљено и извршен стравичан масакр над становништвом које се затекло у селу после заузимања села од муслиманских и хрватских снага, тамо не живи нити једна породица, нити је обновљена ни једна кућа . Послије Свете Литургије служен је парастос за све пострадале у протеклом рату, а након тога домаћини ,пријератни становници овог села , припремили су за све присутне трпезу љубави.

Ц.О. Коњиц