Daily Archives: 13. јула 2014.

Света Литургија у селу Доње Врбно

Традиционално у Недељу по Петровдану, 13. јула 2014. године новопостављени други билећки парох јереј Данило Боро служио је Свету Литургију у Храму Светог Јована у селу Доње Врбно у коме живе породице Нинковића. Трпеза љубави коју су припремили мјештани је постављена у дому Мирка Нинковића који је црквеној заједници отворио врата своје куће.

Храм је последњи пут обновљен заузимањем јеромонаха Леонтија Нинковића, у сарадњу са православним живљем села Врбња Доњега и Будоши 1904. године, о чему свиједочи и камени натпис на улазним вратима храма. Храм је у лошем стању, али трудом мјештана већ је започета обнова овог храма.

Св. Литургија у Брђанима код Коњица

У Недјељу 13.07.2014.г. у селу Брђани код Коњица служена је Света Литургија. Свету Литургију, која се у овом селу традиционално служи у прву недјељу по Петровдану, служио је парох коњички јереј Милан Бужанин.Ове године у капели је постављена нова Часна Трпеза и Жртвеник, као и нови покривачи. У Брђанима се поводом овог сабора окупило око стотину пријератних и данашњих становника из овог села, као и неколико становника других коњичких села. Након Св.Литургије служен је и Помен за све пострадале у протеклом рату и за све који почивају у овом гробљу.