Daily Archives: 19. јула 2014.

Слава храма на Петрини

И ове године у суботу по Петровдану на брду Петрина изнад Врбна, служена је Света Литургија у цркви Светих Апостола Петра и Павла, некадашњем метоху манастира Добрићева, из 17. вијека. Свету Литургију служио је нови парох јереј Данило Боро. Након литије пререзан је славски колач и уприличено послужење трудом и добром вољом домаћина г. Бранка Чучковића.

Света Литургија у селу Бјеловчина

У суботу 19. јула 2014.г. у селу Бјеловчина код Коњица у новобновљеној Капели Св.Великомученика Прокопија служена је Света Литургија . Свету Литургију служио је парох коњички јереј Милан Бужанин. Светој Литургији присуствовало је око стотину људи пријератних становника овог и околних села. У Бјеловчини су до протеклог рата срби били већинско становништво ,а сад тамо неживи нити једна породица . Послије Свете Литургијен свештеник Милан је позвао људе да се враћају и пазе своја имања, а домаћини ,пријератни становници овог села , припремили су за све присутне трпезу љубави.

Ц.О. Коњиц

 

Предавање – Хришћанство и култура

У амфитеатру Факултета за производњу и менаџмент, Његово преосвештенство владика захумско – херцеговачки и приморски господин Григорије одржао предавање на тему односа хришћанства и културе. Владика Григорије је истакао да су хришћанство и култура као двије човјекове потребе, упркос честим неспоразумима и супростављањима, кроз историју биле у непрестаном сусретању и прожимању, те закључио да црква не треба да се одриче културе, нити култура хришћанства. Владика је додао да додир и прожимање хришћанства и културе једнако траје и на тлу Херцеговине, додајући да ће тај „однос у будућности бити на испиту, који треба да каже какав ће, заиста бити плод тог преплитања“.

Извор: http://fpmtrebinje.com/