Monthly Archives: август 2014

Oсвeштaнa Црквa Св. aрхиђaкoнa Стeфaнa у Стaрoм Слaнoм

У присуству oкo 200 нaших сугрaђaнa дaнaс je у Стaрoм Слaнoм нaдoмaк Tрeбињa eпискoп Зaхумскo хeрцeгoвaчки и примoрски Григoриje oсвeштao нoвoизгрaђeни хрaм пoсвeћeн Свeтoм aпoстoлу, првoмучeнику и aрхиђaкoну Стeфaну.
Ктитoр oвe црквe je углeдни трeбињски приврeдник Сaвo Taрaнa, a oвaj хрaм, кaкo je рeкao, пoдигao je у знaк зaхвaлнoсти свojим рoдитeљимa, пoрoдици, кoмшиjaмa, свoм сeлу кao и вjeрнoм нaрoду нaшeг крaja. Taрaнa je тaкoђe зa свe гoстe и приjaтeљe сeлa и хрaмa oбeзбиjeдиo трпeзу бoгaту хeрцeгoвaчким спeциjaлитeтимa.
Дa пoдсjeтимo, прoтeклe нeдjeљe мjeсни пaрoх Moмo Пejчић oсвeштao je звoнo кoje крaси цркву Свeтoг aрхиђaкoнa Стeфaнa.

Извор: www.lokoportal.com/

Бесједа Еп. Григорија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Слава храма у Нецвијећу

У дванаесту недељу по Педесетници, у селу Нецвијећу код Требиња Свету  Литургију   служили су свештеник Младен Жуловић и надлежни свештеник Мирослав Ратковић. Светој Литургији присуствовао је велики број вјерника, који су тога дана прославили славу храма Успења Пресвете Богородице, која се у овом селу слави у недељу по Великој Госпојини.
Све присутне поздравио је пригодном бесједом надлежни свештеник Мирослав Ратковић , као и домаћин славе господин Рако Нинковић. Добри домаћини села Нецвијећа спремили су богату славску трпезу за све госте.

Еп. Григорије – Бесједа у Старом Сланом

Светa Литургијa у насељу Острожац

У недјељу 31.08.2014.г. у насељу Острожац код Јабланице, у обновљеној капели на сеоском гробљу Свету Литургију је служио парох невесињски јереј Немања Лукета, а након Св.Литургије служен је парастос за све упокојене становнике овог села. Овом сабору, који се одржава сваке године у Недјељу по празнику Успења Пресвете Богородице, присуствовало је око шездесет пријератних становника овог села, Јабланице и Коњица, а након Св.Литургије приређена је трпеза љубави за све присутне.

Св. литургија у Чваљини

У суботу 30.8.2014. године у храму Св. Георгија у Чваљини служена је Св. литургија. Литургију је служио парох љубињски јереј Саша Којовић, уз саслуживање јерођакона Марка из ман. Завале. После дугог периода храм Св. Георгија је постао стожер окупљања мјештана овога села. На литургији је било присутно око 150 мјештана, од којих се велики број причестио. Послије литургије настављено је дружење уз трпезу љубави, на којој је и изабран црквени одбор. Сам храм је трудом и љубављу мјештана у великој мјери обновљен и доведен у богослужбену употребу.