Daily Archives: 2. августа 2014.

Прослава Светог Пророка Илије на острву Билећког језера

На дан прослављања Светог Пророка Илије (2. августа) на острву Билећког језера у храму Светог Пророка служена је Света Литургија којом је началствовао Епископ Захумско-херцеговачки и Приморски Григорије уз саслужење свештеника Александра Шмање, ђакона Владимира Вукановића и чтечева Срђана Милошевића и Димитрија Самарџића. Пјевницу је водила Игуманија Светог добрићевског манастира Текла. Служба је била прелијепа као и дан који нас је, по ријечима нашег Владике, подсјетио на разговор Светог Илије са Богом кога откри у лахору лаком. Након Свете Литургије освећен је и преломљен колач слављеника Светог Пророка Илије предузећа Хидроелектране на Требишњици чији су представници присуствовали богослужењу. Након службе послужење је приредило слављеничко предузеће.

Слава храма на Јасену

У храму на Јасену је и ове године свечано прослављена храмовна слава Светог Пророка Илије, уз сабрање житеља овога мјеста. Свету Литургију служио је надлежни парох јереј Данило Боро. Послије литије око храма и резања славског колача сви присутни су сјели за трпезу љубави. Овогодишњи домаћини су породица Крунић.

Празник Светог пророка Илије у Јасењанима

О спомену пророка и другог претече доласка Христовог, Светог Илије, православни хришћани сабрали су се око Тијела и Крви Христове на обронцима Прења, у селу Јасењани код Мостара. Евхаристијским сабрањем началствовао је мјесни парох, презвитер Небојша Радић, уз саслужење ђакона Бранислав Рајковића. Након Сабрања око храмовне Трпезе, вјерни су се окупили и за трпезом једине обновљене куће Рајковића у овом селу.

Света Литургија у селу Чичево

У суботу  2. aвгуста  2014.г. на празник Светог Пророка Илије,  у селу Чичево   код Коњица на старом сеоском гробљу, служена је Света Литургија . Свету Литургију служио је  парох  коњички  јерј Милан  Бужанин.  Светој Литургији присуствовало је око педесет  људи пријератних становника овог и околних села. У Чичеву су до протеклог  рата живјели само  Срби и село је бројило четрдесетпет домаћинстава и двјестошездесет становника .Ово село је напуштено након завршетка рата и  сад тамо живе само   двије  породице ,  до  села је веома лош приступни пут а нема ни  струје . Послије Свете Литургије домаћини из Чичева   су за све присутне припремили трпезу љубави .

 Ц.О. Коњиц