Daily Archives: 11. септембра 2014.

Посјета СР Њемачкој вјерских заједница и организација из БиХ

Као Фондација која се залаже за међурелигијски и међуетнички дијалог широм свијета, Фондација Конрад Аденауер у Босни и Херцеговини (КАС), у сарадњи са својим сједиштем у Берлину, у циљу поновог успостављања дијалога и процеса помирења у БиХ, организовао је посету Њемачкој за представнике вјерских заједница и вјерски мотивисаних организација из БиХ.
С циљем да размијене искуства о ангажовању у друштву са саговорницима из сличних немачких организација, да се међусобно упознају, као и са којим проблемима се ове организације суочавају, представници Јеврејске општине Мостар, Фрањевачког самостана у Мостару, мостарског муфтијства, манастира Житомислић, Града Мостара (НФГ ), НГО Прави пожар из Дервенте, Регионалне мировне иницијативе из Добоја и Центар за едукацију и истраживање НАХЛА из Сарајева, имали су прилику у Берлину и Хамбургу да се упознају са радом низа религијских заједница и верских организација, државних министарства, као и са делом активности КАС -а, у њиховој политичкој академији, те немачког Парламента (Бундестага).
Изузетно успешна посета омогућила је учесницима да кроз разговоре стекну нова сазнања о међурелигијском дијалогу, посебно између муслимана и хришћана, између јевреја, хришћана и муслимана, те односу власти и религијских заједница и организација, па све до организације вјеронауке у школама.
Такође, представници из Мостара упознали су своје домаћине са пројектом Школе дијалога под називом „Упознај свог сусjеда“. Циљ школе је кроз личне сусрете упознати боље своје сусjеде, њихова искустава, те мijењати своје предрасуде и криве слике о њима.
Учесници су имали прилике и да посете специјалну поставку у музеју у Берлину, посвећену Првом светском рату, а од чијег се избијања ове године обележава пуних сто година.