Daily Archives: 20. септембра 2014.

Света Литургија и парастос Старцу Симеону у Манастиру Добрићево

У Манастиру Добрићево служена је Света Литургија и одржан петогодишњи помен упокојеном архимандриту Симеону, некадашњем игуману манастира Добрићево. Свету Литургију служили су о. Никола Јанковић, о. Александар Шмања и јеромонах Порфирије.
Послије Свете Литургије у крипти капеле Светог великомученика Георгија , који је и крсна слава блаженопочившег о. Симеона, служен је парастос. Нека је вечан помен нашем Старцу Симеону. Бог да му душу прости и дарује Царство Небеско.

фото:Мира Пелкић

95. „Шантићеве вечери поезије“ у Мостару

Српко просвјетно и културно друштво „Просвјета“ – Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво „Гусле“ Мостар позивају Вас на 95. „Шантићеве вечери поезије“ у Мостару, од 22. до 29. септембра, које се, као и оно прво „Шантићево вече“ давне 1920. године, одржавају у част Алексе Шантића.

Иако Шантићеве – у ствари свих људи добре воље, иако вечери – у ствари дани, иако поезије – у ствари умјетности и живота уопште. Прилика су да се гудалом виолине заталаса класје испод голих брда. А једро зрње, разасуто по „Просвјети“ и „Гуслама“, проговори, пропише и пропјева, уз ромор „Мостарских киша“, које миришу и на јесен и на прољеће, истовремено. Драгом Прољећу ове јесени из Мостара шаљемо најљепше писмо на свијету! Прилика је ово да са страница наших старих љетописа запјева „Хрвоје“ и испише странице нове. На њима великим словима записујемо и име Светлане Бојковић. Те странице бљеснуће и пред Вашим очима, као и оне Дучићеве, умјетничке и дипломатске. Пред видом и слухом Вашим приказаће се и портрет Милице Јефтимијевић Лилић, књижевнице. Прилика је ово да се заљуља колијевка лâвâ и друга кућа Шантићева, а кад се младо поетско вече спусти на Мостар, да се чују стихови уједињеног свијета, на разним језицима његовим. А, прије него што сване и посљедњи септембарски дан, низ степенице старог града спустиће се посљедње овогодишње „Шантићево вече поезије“, вече савремене поезије.

Не пропустите ни Ви да чујете, видите и окусите. Да покиснете и удахнете, помиришете. Не пропустите да прелистате и додирнете. Не пропустите да доживите свечано отварање 95. „Шантићевих вечери поезије“, 22. септембра, у атријуму Владичанског двора у Мостару, са почетком у 19.00 часова.

Очекује Вас мостарска „Просвјета“ и „Гусле“ мостарске. Добродошли! С поздравима,

Предсједник СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар
Бранислав Рајковић

Предсједник СПКУД „Гусле“ Мостар
Радислав Тубић