Daily Archives: 23. септембра 2014.

Отворене 95. „Шантићеве вечери поезије“ у Мостару

Позната позоришна, филмска и телевизијска глумица Светлана Бојковић, у понедјељак, 22. септембра, у атријуму Владичанског двора у Мостару отворила је 95. по реду „Шантићеве вечери поезије“, које организују Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ – Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво „Гусле“ Мостар.

Свечано отварање, које су водили Бојан Берибака и Драгана Вуковић, отпочело је читањем, и званично, најљепшег писма на свијету Наташе Милошевић, уз прољећне и јесење мотиве Вивалдијеве композиције „Четири годишња доба“, у интерпретацији Марије Марковић професорице виолине Основне музичке школе „Свети Роман Мелод“ из Невесиња. Потом су се многобројној мостарској и херцеговачкој публици, у име организатора, обратили предсједник СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар, ђакон Бранислав Рајковић, и предсједник СПКУД „Гусле“ Мостар, Радислав Тубић. Рајковић се том приликом присјетио славног доба Мостара, у коме је стварао Алекса Шантић и када су заједно пјевали “Гусле“, “Хрвоје“ и “Гајрет“. “Ево безмало прође читав вијек од тог славног доба Мостара, а које сви са чежњом помињемо. Сјећамо се и пријератног Мостара и чезнемо за њим. Али ево вечери које ће имати разлога да се сјећају многи у будућности”, казао је Рајковић. Предсједник Тубић изразио је наду да ће најмлађи чланови “Просвјете“ и “Гусала“ у будућности организовати још боље “Шантићеве вечери“. У наставку програма наступили су: Клапа „Хрвоје“ Хрватског глазбеног пјевачког друштва „Хрвоје“ Мостар, Музички ансамбл „Мостарске кише“ из Мостара, а Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво „Гусле“ представљао је вокални дуо, Тамара Рајковић и Тамара Драговић уз пратњу Мехмеда Велагића на хармоници. Пјевао је тако Шантићу цијели Мостар!

Приликом званичног отварања Манифестације Светлана Бојковић обратила се ријечима: „Изузетна ми је част да отворим „Шантићеве вечери поезије“, јер јако волим и тог дивног песника и Мостар“, након чега је присутне одушевила својим глумачким изведбама и поетско-прозним интерпретацијама.

Свечаном отварању 95. „Шантићевих вечери поезије“ присуствовао је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије са мостарским свештенством, представници дипломатског кора и културних институција.

 СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар и
СПКУД „Гусле“ – Мостар