Daily Archives: 11. новембра 2014.

Завршена друга фаза ургентне обнове храма Св. Василија Великог у Коњицу

У току грађевинске сезоне у 2014.г. започета је и завршена друга фаза ургентне обнове Храма Св. Василија Великог у Коњицу.

Прва фаза обнове реализована је у току 2012 и 2013.г. и обухватала је радове на санацији влаге из пода и зидова храма, као и инсталацију подног гријања у Цркви.

Другом фазом смо обухватили дренажне радове око темеља Храма, рјешавање подземних и оборинских вода, уградњу нове столарије,партерно уређе Порте око Храма и изградњу паркинга.

Дренажни радови обухватају копање дренажних канала у порти Храма којима су одведене подземне воде од темеља Храма ка упојном бунару.

Партерним уређењем ријешени су проблеми оборинских вода и завршено је уређење и поплочање порте квалитетним каменом „Хреша“.

Стари и дотрајали прозори на храму замијењени су новим од најквалитетнијих материјала.

На парцели поред порте у току су радови на изградњи паркинг простора за потребе Црквене Општине Коњичке.

Вриједност радова у другој фази ургентне обнове Храма Св.Василија Великог у Коњицу је око 110.000,00 КМ. Инвеститор ових радова је Црквена Општина Коњичка, која је средства за обнову обезбиједила кроз добровољне прилоге,донације прикупљене у Аустралији у новембру 2013.г. и уз суфинансирање Федералног Министарства Просторног Уређења и Општине Коњиц. Извођач радова је предузеће „Бујице“ из Коњица , пројектант је коњички архитекта г. Џенан Ковачић , а надзор је обављало предузеће „План“ из Коњица и Федерални Завод за Заштиту Споменика Културе.

Овом приликом се захваљујемо свим приложницима који су приложили средства за обнову Храма Св.Василија Великог, а посебну захвалност дугујемо коњичанима из Аустралиских градова Мелбурна, Сиднеја, Аделаида и Бризбејна.

Такође обавјештавамо све да ћемо у току наредне грађевинске сезоне наставити радове на обнови унутрашњости храма : санацију пода, реконструкцију иконостаса и улазних врата, обнову плафона и зидова као и електрификацију звона и израдом црквеног намјештаја.

Ц.О. Коњичка