Daily Archives: 19. новембра 2014.

Сећање је пут поштовања којим треба да идемо – изложба “Пребиловци” свечано отворена у КЦНС

Изложба историјских фотографија “Пребиловци”, аутора Предрага Лоза и Драгослава Илића, студената историје Филозофког факултета из Бањалуке, свечано је отворена на Трибини младих Културног центра Новог Сада. На отварању, посетиоцима су се осим аутора, обратили и заменик председника Скупштине града Новог Сада, Мирослав Илић, председник удружења Јадовно 1941. из Бањалуке, др Душан Басташић и Миленко Јахура, председник српског националног друштва Пребиловци.

Након више од седамдесет година први пут је организована оваква изложба, број окупљених посетилаца рекао је више од хиљаде речи. Културни центар Новог Сада још једном је показао колико је важно сећати се свих жртава и тим сећањем одати поштовање за невино и мучно страдање неколико хиљада Срба.

Пребиловци су српско село у Јужној Херцеговини и налазе се на ободу реке Неретве у општини Чапљина. Мало је насеља у Босни и Херцеговини који имају тако бурну историју као што има ово насеље. У Другом светском рату од 1000 становника, рат је преживело само 172. У грађанском рату 1992. године, становништво из Пребиловаца је протерано, а село запаљено. Заменик председника Скупштине града Новог Сада Мирослав Илић рекао је да наш народ треба да се сети свих жртава које су невино страдале и тако мученички изгубиле свој живот.

– Ниједан европски народ у 20. веку није доживео толико велика страдања, а са друге стране није у толикој мери потценио и заборавио на жртве као што је то учинио српски народ. Узроци великог броја проблема које данас имамо, можемо и ту пронаћи. Наш народ треба да се сећа сваке жртве која је невино страдала, јер на тај начин одаје им почаст – казао је Илић.

Више наhttp://www.jadovno.com/prebilovci/articles/secanje-je-put-postovanja-kojim-treba-da-idemo-izlozba-prebilovci-svecano-otvorena-u-kcns.html#.VG0MxPnF_mf