Daily Archives: 13. марта 2015.

Предавање Епископа Григорија у Андрићграду

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је вечерас је у Андрићграду, на предавању о теми „Страх и слобода“, да је мудрост ићи средњим путем између слободе и страха, који се може савладати љубављу према другогоме, без обзира на све. Интересовање за предавање је било велико. Сала, са 180 мјеста за сједење, била је препуна, око 100 људи је стојећи пратило предавање, а још толико, нажалост, нису могли ући. 

Владика Григорије је истакао да је проблем што човјек бјежи од страха ка слободи, те се врло често у том превеликом страху управо удаљава од слободе.

„Човјеков живот и јесте ход између страха и слободе, а људски страхови су бројни и различити и људи живе у различитим фрустрацијама“, рекао је епископ Григорије.

Владика је истакао да једино љубав према Богу и између људи може човјеку да омогући да осјети додир слободе.

Истичући да су страхови разноврсни, од бриге за дјецу, бриге од болести и других страхова, епископ Григорије је напоменуо да је онај крајњи, који проузрокује све страхове људске – страх од смрти.

„Човјеков начин постојања је да живи у љубави и да изађе из самог себе, да не буде роб сопствене природе. Бог је апсолутно слободан, а човјек је ограничен границама“, рекао је владика Григорије и напоменуо да човјек не може имати слободу ако нема љубави.

Епископ Григорије је истакао да је снага Божије љубави у томе што је Бог апсолутно слободан и зато може да ослобађа, а да удаљавање од њега представља сједињавање са страхом.

Владика је рекао да су Вишеграђани побожни и добри људи, али да се затвореност појављује на сваком кораку и страх од другога и другачијег.

„Тако су људи овдје реаговали на градњу Андрићграда. Као да им неко одузима град, а не као да им неко дарује град. Хришћански поглед на свијет је да је други и другачији добар“, рекао је владика Григорије.

Предавање, које је одржано у препуној сали биоскопа у Андрићграду, организовала је Српска православна црквена општина Вишеград у сусрет највећем хришћанском празнику Васкрсу.

Извор:Срна

Предавање у гатачком саборишту

У препуној сали парохијског дома у Гацку, у четвртак 12.марта 2015.године, јереј Данило Дангубић одржао је предавање на тему „Повратак Оцу“.