Daily Archives: 30. маја 2015.

СВЕТИ НОВОМУЧЕНИЦИ ПРЕБИЛОВАЧКИ

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је у току редовног заседања јуче спровео потребан поступак у вези одлуке о канонизацији Светих Пребиловачких и других доњо-херцеговачких новомученика, коју је одлуку једногласно усвојио на прошлогодишњем заседању.

Свети Пребиловачки и др. новомученици ће се просављати 6. августа/24. јула, како ће бити и уписано у црквени календар од идуће 2016. године. Пре скоро 74. године, 6. августа 1941, локалне усташе су у јами Голубинки, у селу Шурманцима код Међугорја, убиле скоро све жене, девојке и децу из села Пребиловаца (по документима њих око 600). Мошти Пребиловачких и других доњо- херцеговачких новомученика, извађене из 13 јама и више других стратишта су у јуну 1992. године, од стране хрватских снага, уништене експлозивом у крипти спомен цркве која се градила у Пребиловцима.

Света литургија у Дувну

Посљедње суботе у мају мјесецу, православни хришћани Дувна и Дувњаци из расијања сабрали су се на Светој литургији у овом граду. У Храму Светог Николаја Мирликијског Чудотворца свету литургију служио је парох дувањски протопрезвитер ставрофор Радивоје Круљ, уз саслужење народа Божијег. Сабрању и свечаном ручку, који је приређен у оближњој школи, присуствовали су и представници градске и кантоналне власти.

Света Литургија у селу Загорице код Коњица

У суботу 30. маја 2015.г. у селу Загорице код Коњица, у гробљанској капели, служена је Света Литургија . Свету Литургију служио је парох невесињски јереј Немања Лукета. Светој Литургији присуствовало је око тридесет људи, пријератних становника овог и околних села. У овом селу Света Литургија служи се сваке године у последњу недељу у мају. У Загорицама су до протеклог рата Срби били већинско становништво, а сад тамо живе четири породице. Послије Свете Литургије домаћини, Слободан и Милосав Куљанин са својим породицама, су за све присутне припремили трпезу љубави , а након ручка јавио се господин Славољуб-Славо П. Видојевић за домаћина следеће године.

Ц.О. Коњиц