Daily Archives: 8. јуна 2015.

Најљепше двориште установе у Метковићу

У организацији Туристичке Заједнице града Метковића расписан је конкурс за додјелу награда најљепшем балкону, дворишту куће и дворишту установе. Двориште нашег парохијског дома у Метковићу освојило је прво мјесто у категорији установа.

Ништа ово не би било интереснатно да не знамо да до прије 6-7 година двориште скоро није ни постојало. Међутим сваке године помало се, сходно могућностима мале парохије, улагало у његово уређење, тако да сада имамо једнан прелијеп амбијент у коме уживјау наши вјерници после службе, као и наши гости из Метковића и осталих крајева.

Сам поглед из дворишта мами туристе, који у љетњим мјесецима долазе да сликају овај дио долине Неретве, који се види као на длану.

На овим сликама покушаћемо вам показати какво је стање било прије неколико година и како двориште изгледа данас.

За данашњи изглед око парохијског дома заслужни су наш свештеник и његова супруга, који потпуно сами од почетка уређују наше двориште.

Владика Атанасије: Треба се борити за чистоту српског језика и писма

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије поручио је да се треба борити за чистоту српског језика и писма, да Срби имају једно писмо-ћирилицу и да није добро што неки књижевници заступају став да су Срби народ два писма.

„Нема два писма ни у једном народу, нити су два писма богатство. То је исто као што су заступали братство и јединство, па смо обоје изгубили“, рекао је владика Атанасије синоћ у Требињу на предавању о теми „Слово о Ћириловом писму“.

Истичући да је ћирилица својствена српском идентитету и језику, Атанасије је нагласио да је то разлог због чега се не смију стидјети ћирилице јер је она супериорнија од латинице.

Владика Атанасије је оцијенио да је веома важно борити се за очување идентитета у ћирилици и идентитета у језику, али да је веома важно борити се и за очување идентитета у вјери.

„Борићемо се, изборићемо се, остаћемо и опстати“, рекао је Атанасије, истичући да би требало имати више отпорности и не пристајати лако на „отуђење од свога“.

Указујући на, како је рекао, најезду и епидемију страних ријечи-туђица, владика Атанасије је рекао да су уведени изрази који су потпуно непотребни и „накарадне“ ријечи које се све чешће пласирају.

Због таквих појава, умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски је рекао да се треба борити за чистоту српског језика, истичући да нема ништа против тога да се прихвате нове ријечи, али само у случају када за неки израз, стварно не може да се нађе српска ријеч.

Он је критиковао неписменост и указао да се треба борити против ње, јер неписмених има све више, чак и оних са високим школама, посебно критикујући што многи не знају ни како им се зове Бог, па умјесто Христос употребљавају ријеч Христ, називајући то накарадним.

Владика Атансије се осврнуо и на ситуацију у Црној Гори по питању језика, наводећи да „такве издаје није било“ и да они и Његоша, који је изразито српски човјек, преводе на непостојећи црногорски језик.

„Још су почели да гањају и цркву, то је страшна издаја, невиђена.

Љутим се на браћу Србе који се ту осјећају као да су дошли са стране“, рекао је епископ Атанасије.

Истичући да је велики задатак борити се за ћирилицу, њен опстанак и чистоту, умировљени владика је честитао Српском удружењу „Ћирилица“ у Требињу на храбрости што настоје да укажу на важност овог писма и пожелио им да истрају на том путу.

Предсједник Српског удружења „Ћирилица“ Требиње Весна Андрић истакла је да је удружење основано у фебруару и да броји око 200 чланова, те да им је основна замисао да разним активностима укажу на проблем нестајања ћирилице из јавне употребе.

Организатори предавања, које је било веома посјећено, су Културни центар и Српско удружење „Ћирилица“ Требиње. 

Програм је организован у оквиру овогодишњих Требињских љетних свечаности, чији је покровитељ град Требиње.

СРНА

Саборовање у Зовом Долу

Светом литургијом, славским обредом и народним саборовањем данас је обиљежена крсна слава храма Свих светих на Зовом Долу. Богослужење је обавио јереј Драго Зубац, а након тога је уз пригодне здравице преломљен славских колач. Саборовање је настављено уз пјесму и пријатељске разговоре мјештана и њихових братственика и пријатеља из других дијелова невесињске општине.

Извор: Радио Невесиње