Daily Archives: 13. јула 2015.

Петровдан у Глушцима

На празник светих апостола Петра и Павла прослављена је храмовна слава у селу Глушци-Метковић. Свету Литургију служио је парох Метковачки протојереј Борис Чоловић. Након службе Божије и литије око храма у порти је пресјечен славски колач. Светој Литургији присуствовао је и замјеник градоначелника Метковића г. Никола Грмоја.

Славље је затим настављено трпезом љубави у парохијском дому. Радост овог празника била је увећена крштењем мале Александре Арнаут, унуке нашег дугогодишњег предсједника ЦО Метковачке г. Мирка Поповца.

Сабор Светих Дванаест Апостола – Павловдан

13. јула на Павловдан у Петропавловом манастиру служено је Вечерње и Св. Литургија у Павловој пећини уз присуство великог броја вјерника, посебно дјеце. Вечерњу службу служио је о. Вељко и јеромонах Димитрије, а Св. Литургију о. Бенедикт из Манастира Подмајне и о. Никола.

Свети Апостоли Петар и Павле – Слава Петропавловог манастира

Данас је у Петропавловом Манастиру свечано прослављена манастирска Слава – празник Св. Апостола Петра и Павла. Св. архијерејском Литургијом началствовао је Владика Григорије, уз саслуживање бројних свештеника и свештеномонаха наше епархије. У Литургији је, као и сваке године, учествовао велики број верника, духовне сабраће и пријатеља Манастира, који су се након завршетка богослужења и свечане литије окупили око празничне трпезе. У оквиру литије, ове године је освештана и новоизграђена капела на гробљу надомак Манастира. Испред храма Св. Ап. Петра пререзан је славски колач, приликом чега се присутнима обратио Вл. Григорије.

Петровдан у Љубомиру

У храму Светих Апостола Петра и Павла у Барама свечано је прослављена крсна слава Петровдан. Свечаност је почела вечерњим богослужењем, а настављена на сам дан празника Светом Литургијом коју је служио парох јереј Данило Боро. Након литије око храма је освештано славско жито уз ломљење колача. Трпезу љубави је ове године припремила породица Кашиковић. Они су предали барјак породици Ћурић која преузима улогу домаћина славе за следећу годину.

Петровдан у Богодолу

У Богодолу, код Мостара, у храму у изградњи, који је посвећен Светим Апостолима Петру и Павлу, Евхаристијским сабрањем вјерних прослављен је Празник првоврховних Апостола.

Током Свете литургије, којом је началствовао презвитер Бранимир Боровчанин, парох благајски, уз саслужење мјесног пароха, презвитера Небојше Радића, ђакона Бранислава Рајковића и вјерног народа овог и околних крајева, крштени су Божо и Матија, поставши чланови Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве.

Иако је звоно новоизграђеног храма у Богодолу звонкије и издигнутије него оно на пријератном храму, православни хришћани из овог и околних мјеста још увијек су сувише далеко да би га чули, вратили се и обновили своја огњишта, обнављајући тако и живи храм, чије темеље чувају још само њихови преминули сродници, сахрањени у оближњем гробљу.