Daily Archives: 10. августа 2015.

Освећење храма Светог Георгија у Невесињу

У Невесињу на Вјенчацу 09. августа 2015. год. Његово Преосвештенство епископ Захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије освјештао је новоизграђени храм посвећен св. Георгију. Епископу су, уз свештенство наше епархије, саслуживали: јеромонах Андреј, замјеник ректора призренске богословије, свештеници Славиша Шањић из Париза, Небојша Ракић из Крагујевца и Станислав Дурић из Финикса. Литургију су својим појањем увеличали ученици призренске богословије који су ових дана са својим професорима гости наше епархије.

Храм св. Георгија је дио ширег пројекта Вјенчац Града. Пројекат је визионарски и амбициозно осмислио господин Милош Капор још 2009. год. Цијенећи Капореве идеје у којима је Невесиње презентовано као мјесто које има привлачан туристички потенцијал, чланови удружења „Шиповци“ изразили су 2010. год. спремност да буду носиоци изградње храма светог Георгија са његовим пратећим садржајима. Овај атрактивни пројекат захтијевао је врсне мајсторе и умјетнике разних струка и велику истрајност удружења „Шиповци“ чији су чланови учествовали и у бројним другим пројектима хуманитарног и културног карактера. Визионарством и непосусталим ентузијазмом међу Шиповцима истицао се предсједник њиховог удружења господин Јован који је пробудио вољу за остварење овог дивног циља у многима који нису ни знали да она постоји у њима.

Бесједећи на литургијском сабрању владика Григорије је похвалио прегалаштво Шиповаца и свих добрих људи који су помогли изградњу овога храма. Владика је рекао да се овакво што не може изградити без вјере и да је он био овога пута један од оних који нису вјеровали, али и да је срећан што вјера прегалаца није поклекла као његова, те да се нада да ће ова црква која је изникала из вјере бити покретач изградње, преображења и напретка Невесиња.

Предсједник удружења „Шиповци“ господин Јован изрази је велику радост због завршетка пројекта и захвалио се свима који су препознали важност и љепоту овог пројекта и поружили подршку и помоћ да се он реализује. Јован је позвао окупљене да се укључе у даљу изградњу пројекта Вјенчац Град и тако допринесу преображењу и напретку Невесиња.

Домаћини су припремили трпезу љубави за све окупљене на литургијском сабрању. Пригодне захвалнице уручене су епископу Григорију и главним донаторима.

Новоизграђени храм грађани Невесиња обилазили су до касних вечерњих сати не кријући одушевљење љепотом храма и његове уређене околине.

Бесједа Епископа Григорија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.