Daily Archives: 8. јануара 2016.

Бадње вече и Божић у Метковићу

Вечерњом службом, налагањем бадњака и сад већ традиционалним ватрометом, у 23:00 часа, почела је прослава најрадоснијег хришћанског празника Божића. Света Литургија коју је служио парох Метковски протојереј Борис Чоловић почела је у поноћ.

Литургији су поред вјерног народа присуствовали замјеник градоначелника Метковића г. Никола Грмоја, предсједник градског вијећа г. Марин Вераја и вијећник г. Маркица Вуица. Као и претходних година служби је присуствовао дон Августин Радовић, жупник у Багаловићима. Након службе у парохијском дому уприличено је послужење.

Празник Рођења Христовог у Саборном храму у Гацку

Бадње вече и Божић су у Храму Св. Тројице у Гацку послављени свечано, уз присуство великог броја вјерника. Поред боослужења и налагања бадњака у многим гатачким селима, најмасовније окупљање је било у старој цркви у Гацку, гдје је служено вечерње богослужење. Након тога литија са бадњацима је прошла градом до новог храма, гдје је обављено налагање бадњака. Поноћна Св. Литургија је служена у новом храму.

Бадњи дан и Божић у Коњицу

На Бадњи дан у храму Светог Василија Великог у Коњицу служено је вечерње богослужење у 18.00 часова на којем се окупио велики број вјерника и других грађана Коњица . Након вечерњег богослужења услиједило је традиционално налагање бадњака.

На празник Рођења Христовог у Храму Светог Василија Великог у Коњицу служена је Света Литургија у 06:000, којој је предходило јутрење. Свету литургију служио је парох коњички јереј Милан Бужанин. Свето ј литургији присуствовавали су дон Иван Зовко жупник из Јабланице и фра Стипан Кларић жупник коњички, који је након Свете Литургије поздравио вјернике и честитао им Божић у своје име и у име жупе Светог Ивана Крститеља у Коњицу . Своје честитке вјерницима, које је након богослужења прочитао јереј Милан Бужанин, су упутили и меџилис Исламске Заједнице Коњиц, начелници општина Коњиц , Јабланица и Прозор, као и многе друге институције .

Божић у Дубровнику

Празник Рођења Христовог свечано је прослављен у Дубровнику сабрањем вјерног народа у Храму Благовјештења Пресвете Богородице у Старом градском језгру. Евхаристијско славље предводио је протојереј-ставрофор Владан Перишић уз саслужење протојереја-ставрофора Стеве Ковачевића и ђакона Мирослава Бошковића.

фото: Владо Ђукић

Празник Рођења Христовог у Мостару

Празник Рођења Христовог прослављен је у Мостару Евхаристијским сабрањима вјерних у Храму Рођења Пресвете Богородице у самом граду, у Вазнесењском храму у Бијелом Пољу, у Благовјештенском храму Манастира Житомислића, а ове године и у Храму Светог Василија Острошког у Благају, по први пут од послијератне обнове богослужбеног живота.

Свету божићну литургију у Старој мостарској цркви предводио је протопрезвитер ставрофор Радивоје Круљ, уз саслужење ђакона Бранислава Рајковића, а у Бијелом Пољу и Благају Сабрања су предводили мјесни пароси, отац Небојша Радић и отац Бранимир Боровчанин.