Daily Archives: 9. маја 2016.

Томина недеља у Петропавловом манастиру

На Томину недељу Владика Григорије служио је у Петропавловом манастиру уз саслужење протојереја Миленка Спрема и ђакона Влада Вукановића. У краткој бесједи Владика је нагласио значај данашњег Празника као свједочанства Христовог Васкрсења и Славе Господње.

Пјесничко вече Сретена Видаковића у библиотеци Епархијског дома

У недељу 8. маја 2016. године окупило се друштво пјесника са разних страна окупљених око Сретена Видаковића, који је за ову прилику учинио представљање своје збирке пјесама „Радуј се душо”.

О пјеснику и његовој поезији говорио је професор Милош Шуковић, а програм пјесничке вечери надахнуто је водила Миланка Ковачевић, док су окупљени пјесници рецитовали своје пјесме у сплету радосне поезије.

Пјесме Сретена Видаковића представљене требињској публици, дружиле су се вечерас са пјесмама колега пјесника, које су им на тај начин пожељеле добродошлицу у свијет који траје и радосно даје надахнуће генерацијама новим и садашњим.

Александар Илић

Слава храма у Метковићу

Свети великомученик Георгије радосно је прослављен у парохији Метковској, у којој саборни храм прославља овог светитеља. Светом Литургијом началствовао је игуман Житомислићки архимандрит Данило, уз саслужење свештеника Милана Бужанина пароха у Коњицу, Марка Гојачића пароха Чапљинског и Бориса Чоловића пароха Метковског и јерођакона Нектарија из ман. Житомислића.

У току свете Литургије игуман је крстио Никол Симат, што је додатно увећало нашу радост.

Послије Светог Јеванђеља игуман је надахнуто говорио о светом Георгију, о значају мучеништва, о љубави Божијој према нама и љубави Божијој коју треба ми да имамо једни према другима.

Након Литургијског славља и литије око храма, преломљен је славски колач. Присутне је поздравио парох Метковски и градоначелница града Метковића Катарина Ујдур.

Славље је настављено трпезом љубави у парохијском дому.

Ђурђевдан у Горици

Славско и радосно расположење окупило је вјерни народ испред храма Св. Великомученика Георгија у Горици, који је предвођен свештеницима узвикивао хвалу Господу у Светој Литургији. Радост празника увеличала је управо заједничка молитва благодарења братски окупљених свештеника, и литургијско крштење дјечака Виктора и Ђорђа који заједно носе име Светог Георгија Побједоносца. Весеље се наставило уз славски ручак и пјесму.