Daily Archives: 10. маја 2016.

Ходочасници за Острог

У понедељак 9. маја и уторак 10. маја кренуло је више група ходочасника из Требиња и околине пут светог манастира Острог. Радосне молитве благодарења Светом Василију однијели су у име нашег вјерног народа Херцеговине, а са благословом своје Цркве и свештеника.

Вороњеж у Билећи

У оквиру тродневног програма кога организује Руски културни центар Републике Српске у Требињу и Билећи, у Томину недељу 08. маја 2016. године у Саборном храму Светог Саве у Билећи, Свету Литургију служио је о. Роман уз саслужење о. Небојше Коловића и о. Данила Бора. Светој Литургији су присуствовали студенти Вороњешког пољопривредног универзитета и чланови Академског ансамбла пјесме и плеса „Черноземочка“ из Вороњежа, који су појали заједно са хором Саборног Храма. Хор Саборног храма је два дана уочи обиљежавања спаљивања моштију Светог Саве, прослављао своју крсну славу. После резања славског колача настављено је дружење у Парохијском дому у Билећи.

Марковдан на Планој

Храмовна слава цркве Светог Георгија у селу Плана прослављена је, по раније установљеном обичају, у прву недељу након Ђурђевдана. Евхаристијским сабрањем началствовао је јереј Александар Грчић уз учешће вјерног народа, Плане, околних села, Билеће и Херцег Новог, који је појући доприњео љепоти богослужења.

Након литије и ломљена крсног хљеба прослава је настављена у црквено народном дому уз пјесму и послужење које је припремио домаћин Јован Бабић.

Билећани кренули на поклоничко путовање у манастир Острог

Планинарско друштво „Коритник“ из Билећe , организовало је и ове године ходочашће из Билеће, пјешачећи до манастира Острога, да се поклоне и цијеливају мошти Светог Василија Острошког. Група планинара кренула је 7. маја у 7 часова из Саборног храма Светог Саве са благословом свештеника Данила Бора, а у манастир Острог требало би да стигну за два дана.

Прослављена слава храма у Градском гробљу Мусала у Коњицу

У Томину Недељу 08. 05. 2016. године у Градском гробљу Мусала у Коњицу свечано је прослављена слава храма Светог Василија Тврдошког и Острошког. Свету Литургију служио је парох коњички јереј Милан Бужанин. Овом догађају присуствовало је око педесет људи, међу којима су били и представници Удружење Коњичана Републике Српске. Након Свете Литургије обављено је ломљење славског колача као и помен за постардале коњичане у рату 1992-1995.г. чија имена су исписана у унурашњости храма, и помен за коњичане настрадале у рату 1941-1945. код спомен обиљежја овим страдалницима.

Треба нагласити да је овај храм Св. Василија Тврдошког и Острошког саградио 1929. године Хаџи Илија Лазић. У рату 1992-1995 храм је оштећен и девастиран, а обновљен је почетком 2015. године Након обнове, унутрашњост храма је претворена у спомен-обиљежје српским жртвама коњичког краја који су страдали у периоду 1992 – 1995. године. На мермерним плочама су уклесана имена 350 српских жртава страдалих у протеклом рату са подручја Коњица, Јабланице и Прозора.