Daily Archives: 27. јуна 2016.

Требињски храм Свих Светих у изградњи прославио славу

У недељу 26.јуна на дан Сабора Свих Светих у требињском насељу Засад-обалина Литургијским Сабрањем је прослављена слава храма у изградњи. Ове године је Свету Литургију служио и народ поучио старешина Саборног храма о.Младен Жуловић, уз саслужење о.Мирослава Ратковића и надлежног пароха Николе Јанковића. Посебну радост су чинила деца која су после Свете Литургије испод старог бадема имала своје послужење и дружење, а добри домаћини су припремили и богату трпезу љубави за све присутне. Изградња овог храма започета 2004. се трудом вредних парохијана сваке године приближава свом грађевинском завршетку, а кроз ова славска и литургијска сабрања добија своју пуноћу и смисао као жива парохијска заједница.

Света Литургија и помен у Габели

У недељу, 26. јуна 2016. године, у Габели служена је Света Литургија и помен за пострадале Србе у Другом свјетском рату. Велики број Срба из Чапљине и Метковића, од чега из саме Габеле сто тридесет и осам мушкараца и двије жене, у року од неколико дана пред Видовдан 1941. године, усташе су одвеле и бациле у јаму Опузен под Тополама. Они су 1946. године пренесени из јаме у гробницу поред храма Успења Пресвете Богородице у Габели, на којој је послије службе одржан парастос. Свету Литургију и помен служио је парох чапљински јереј Марко Гојачић, a уз присуство бројних потомака пострадалих, који се сваке године сабирају да обиљеже годишњицу страдања својих најмилијих.

Прослава Видовдана у селу Симијова

У селу Симијова већ једанаест година, од 2005. године када је освештан храм Светог Николе, традиционално се прославаља Видовдан. Народно саборовање започето је вечерњим богослужењем у суботу 25.07.
Света Литургија, којом је началствовао надлежни парох Александар Грчић, служена је у недељу у 9 часова. Многобројни мјештани села и гости који су дошли са разних страна након службе су наставили да се веселе под шаторима постављеним у лијепој увалици недалеко од цркве.

Света Литургија у насељу Кула код Коњица

У суботу 25.06.2016.г. у насељу Кула код Коњица служена је Света Литургија на сеоском гробљу. Светој Литургији коју је служио парох коњички јереј Милан Бужанин присуствовало је двадесетак пријератних становника овог и околних села.Свештеник Милан је након Св.Литургије позвао пријератне становнике овог села да се враћају у своје село и да пазе и одражавају своја имања у овом до рата српском селу. У насељу Кула не живи ни једна породица и село је потпуно напуштено након потписивања Дејтонског споразума и повлачења Војске Републике Српске. Након Св.Литургије домаћини су уприличили трпезу љубави за све госте.