Daily Archives: 8. јула 2016.

Света Литургија и крштење на темељима средњовековног храма и ранохришћанске гробнице у требињском насељу Засад

На празник Рођења светог Јована Крститеља, Свету Литургију је, са свештенством, монаштвом и верним народом, служио игуман манастира Завале о.Василије. Празничну радост је увеличало и литургијско крштење деце Марије и Павла, као и беседе о.Милоша и о.Василија. У склопу славске Литије служен је и помен пострадалим парохијанима-борцима отаџбинског рата и свима који почивају на овом светом гробљу. Парохијани ове парохије су успели да заштите ове ранохришћанске темеље изградњом трема, под којим се ове године благословом Епископа ЗХиП Григорија први пут служила Света Литургија, после које је организована и трпеза љубави за све присутне.

Парох Никола Јанковић

Прослава Ивањдана у Долима

7. јула 2016. године на дан рођења Светог Јована Крститеља служена је света Литургија у селу Дола. У овом тешко приступачном сеоцету, у коме зими горе ватре у само два домаћинства, на традиционалној прослави Ивањдана окупљају се многобројни вјерници који вуку коријене одавде.

Дошавши из Билеће, Требиња, Љубиња, Крагујевца, Београда и многих других мјеста као и из околних села, народ се окупио око своје светиње, цркве Светог Архангела Михајла, учествујући у богослужењу којим је началствовао свештеник Александар Грчић. Након завршене службе прослава је настављена у порти храма.

Слава храма у Полицама

Црква у насељу Полице прославила је данас своју крсну славу – рођење Св. Јована Претече и Крститеља – Ивањдан. Свету литургију служио је отац Љубиша Брњош, свештеник из Требиња, који живи и ради у Америци, у Орланду, уз саслужење свештеника наше епархије. Уз присуство великог броја мјештана насеља Полице, славље су увеличали својим присуством и представници Одбора других храмова са подручја града Требиња.