Daily Archives: 21. октобра 2016.

Епископ Григорије на празник Покрова Пресвете Богородице служио у Фочи

Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски и администратор Митрополије дабробосанске Г. Григорије, на празник Покрова Пресвете Богородице, служио је Свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве у Фочи, уз саслужење свештенства и монаштва Митрополије дабробосанске.

На молитвено-духовном сабрању, којем је присуствовао велики број вјерника из Фоче и околних општина, Епископ Григорије рукоположио је у презвитерски чин ђакона, Ранка Ковача.

Данас је било дивно овдје у Фочи , јер је храм пун народа, а када је народ ту, онда је Црква испуњена, и све је љепше. Имали смо два рукоположења, једно за ђакона, друго за свештеника и ова Митрополија се стално подмлађује и то је велики знак, знак живота Цркве. Сви ти младићи су изникли овдје у нашим школама, у овој Митрополији, што значи да је онда она плодна, и да доноси добре плодове. Пресвета Богородица нас увијек штити и брани својим Покровом, умива наше гријехе и брише наше сузе-поручио је епископ Григорије.

За допринос у изградњи Светосавског храма, Епископ Григорије уручио је златни орден Митрополије дабробосанске начелнику општине Фоча, Радисаву Машићу, као и доктору Вељку Марићу за лични допринос и помоћ у изградњи храма Светог Саве у Фочи.

Ову захвалницу сматрам великом чашћу, дугом према својој вјери и свом народу. Ми смо задовољни што имамо храм Светог Саве у Фочи у којем се окупљамо, сабирамо и јачамо, а општина Фоча наставиће и даље да помаже градњу наше богомоље-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Ранко Ковач, који је Богословију завршио у Сремским Краловцима, а Богословски факултет “Светог Василија Острошког” у Фочи, каже да му се управо на празник Покрова Пресвете Богородице испунила дугогодишња жеља да се рукоположи у чин ђакона, чиме ће како истиче, наставити да шири ријеч Христову и служи Цркви.

Прије десет година на Покров Пресвете Богородице освештани су темељи Светосавског храма у центру Фоче, који је 2012. укровљен, а од Васкрса 2013. године редовна су богослужења.

У порти храма, чију су изградњу осим вјерника помогли општина Фоча, Влада Републике Српске и привредници, одржан је и традиционални Покровски црквено-народни сабор.