Daily Archives: 22. октобра 2016.

Света Архијерејска Литургија и помен-парастос у манастиру Добруну

Светом Архијерејском Литургијом и помен-парастосом, које је у суботу 22. октобра 2016. године у манастиру Добруну крај Вишеграда служио Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски и администратор Митрополије дабробосанске Г. Григорије , уз саслужење више свештеника и свештеномонаха Митрополије дабробосанске, обиљежена је годишњица од упокојења блажене успомене Митрополита Николаја (Мрђе).

По прочитаном Јеванђељу, Преосвећени Епископ Григорије је одржао пригодну бесједу у којој је подсјетио на ријечи данашњег Јеванђеља.

На Светој Литургији у чин ђакона рукоположен је Василије Пајевић из Вишеграда.

Након Свете Литургије, на гробу митрополита Николаја, обављен је помен-парастос, чијме је уједно обиљежена годишњица од упокојења овог великог пастира наше Цркве.

Епископ Григорије је још једном посјетио на разлог данашњег окупљања, између осталог поручивши: „Смрт је браћо и сестре суд и правда. Нема страшнијег суда за нас који овдје живимо од наше савјести. Јер наша савјест – колико нас увијек опомиње на наше гријехе и сагрјешења, она нас опомиње и на смрт. А смрт као суд је повезана с правдом, јер је праведно да човјек који гријеши и који је створен некако и заврши живот. Али у тајни хришћанске смрти у тајни смрти коју Бог додирује својом бесмртношћу, догађа се нешто неописиво важно, а то је да се та правда претвара у милост, па тако прелазимо из смрти у живот. На тај начин смрт више нема моћ, она губи своју снагу, а правда бива умивена милошћу и живот поново добија силу – једном и заувјек.“

Ученици петог разреда Богословије, предвођени својим професорима, узели су учешће у овом догађају, појући и одговарајући на Светој Литургији.