Daily Archives: 14. новембра 2016.

Прослављена храмовна слава у Трновици

У Недељу 21. по Духовима, 13. новембра 2016. године, у билећком селу Трновица свечано је прослављена храмовна слава. У храму Светог Архангела Свету Литургију служио је надлежни парох Александар Грчић уз учешће великог броја вјерника.

Домаћини славе били су Радислав Уљаревић, Крсто Уљаревић, Миодраг Уљаревић, Обрад Уљаревић, Бориша Бољановић, Милан Столица и Новак Бабић. Након службе припремљена је трпеза љубави за све присутне.

Академија у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу

У суботу вече 12. новембра 2016. године имали смо дивну прилику да у требињском саборном храму присуствујемо важном историјском часу наше страдалне српске историје.

Српско црквено пјевачко друштво „Богољубље“ предвођено диригентском палицом професора Александра Вукојевића и чланови драмског студија „ прота Славко Трнинић“ приредили су духовну академију посвећену стогодишњици страдања српског становништва из Горњег Подриња и источне Херцеговине у добојском логору, првом основаном концентрационом логору у Европи у децембру мјесецу 1915. године од стране тадашње Аустроугарске.

Евоцирајући успомену на те великим дијелом цивилне жртве, које су мученички пострадале, њих 12.000, од посљедица мучења и исцрпљене глађу, наши драги гости из Добоја су показали својеврсни историјски пресјек дешавања у Босни и Херцеговини од Првог свјетског рата до данашњих дана.

Кроз поменути логор евидентирано је да је прошло 45.971 особа, од тога око 17.000 жена и дјеце, а од укупног броја 12.000 страдалих, око 7.000 је оних најнедужнијих-српске дјеце.

Циљ тадашње Аустроугарске био је да у потпуности испразни и физички истријеби српско становништво из пограничног појаса Босне и Херцеговине према Србима у Србији и Црној Гори. У ту сврху је био и основан поменути логор који је претходно био аустроугарска коњушница за болесне коње. У тим нехуманим условима многи недужни су изгубили свој живот.

Сјећање на те недужне српске жртве није заборављено ни након стотину година, и два свјетска рата, живо је у великој мјери захваљујући родољубљу наших драгих гостију из Добоја предвођених свештеником Душком Недићем.

Користимо ову прилику да најтоплије захвалимо овим дивним људима и искреним патриотама и хришћанима на њиховој посјети и спомену који чувају на недужне људске жртве.

О.Александар Илић