Monthly Archives: јануар 2017

Светa Литургију у Благају

У недељу 29.01.2017. Свету Литургију у Храму Св. Василија Острошког у Благају служио је јереј Бранимир Боровчанин. У Литургијском сабрању учествовали су ђаци који похађају наставу вјеронауке у школи, њихови родитељи и остали парохијани. На крају Литургије су услиједиле традиционалне Светосавске рецитације и дружење је настављено у парохијском дому уз пригодно послужење.

Прослава Светог Саве у Билећи

Општина Билећа  свечано је прославила свог заштитника и крсну славу Светог Саву. Празник је сабрао велики број грађана Билеће којима је владика Григорије упутио поруку мира, те апеловао на престанак свађа и раздора у овој Општини.

Сунчан дан био је као поручен за свечано прослављање дана општине и крсне славе Светог Саве. Неколико стотина верника окупило се у храму Светог Саве и испред њега како би присуствовали Литургији, коју је предводио владика Захумско-херцеговачки и приморски Григорије са свештенством. Након тога формирана је литија у којој су учествовали црквени великодостојници, представници општине, оружаних снага БиХ, спортисти и бројни грађани Билеће.

Након литије, пред окупљеним грађанима бесједио је владика Григорије, при чему је отворио питање о актуелној ситацији у Билећии подјелама које су последњих мјесеци веома изражене у овом малом мјесту.

Атмосфера у којој су окупљени мирно и достојанствено слушали поруку мира, али и покуду упућену њима, била је оно право и боље лице које становници овог места посједују. Тако да је слика јединствености и окупљености, око заједничког празника изгледала искрено и сложно.

Владика их је тако подсјетио на највећу особину и чудо које је чинио Свети Сава – мирио је завађену браћу, што је неопходан подсјетник за Билећане.

„Неки дан сам био у Бањалуци са неким мојим владикама, па ми један рече: Шта је то с вама Херцеговцима, да ли сте полуђели’? Ви сте некад били образац и образ цјелог српског народа, а сад само гледамо на телевизији како се тучете и свађате. Ја морам да признам да сам ја био јако тужан, поготово што знам да овај народ као што сте ви данас не заслужује такву слику о себи. Јер оно што данас видимо овде је она Билећи Светог Саве, Билеће која има образа, части, достојанства и она која стоји пред Светим Савом и не стиди се“, рекао је владика.

Подсјетио је тако и на политичке свађе, убиства и хапшења, рекавши да свакоме ко иде тим путем указујемо на погубност тог чина. „Па онда та несрећна убиства, па хапшења, туга. Нека мајка тугује шта јој син труне у земљи, а друга шта јој син труне у затвору. Због чега? Ни због чега. За шта? Низашта. За хартију, за папир, за новац који данас јесте, а сутра није, а души нико не може да надомјести тугу, жалост и несрећу „, рекао је владика Захумско-херцеговачки и приморски.

Начелник Билећког Миљан Алексић, честитао је суграђанима празник подсјетивши на значај прослављања дана Светог Саве. „Увек са посебним осјећајем улазим у ову нашу свету цркву која носи име нашег најдуховнијег оца, нашег заштитника чији благослов јуче обасјава наша срца, сабира нас и оснажује љубављу и добротом. Храм је овај орјентир и нашег града, а ово двориште освећено је молитвом Светог Саве, било је и биће наша духовна утјеха. Слава теби Христе Боже, надо наша. Слава теби Свети Саво. Срећан нам празник, господа хришћанска“ поручио је начелник.

Након тога грађани су остали окупљени међусобно разговарајући и дружећи се уз кувано вино, што би требала бити чешћа слика у овом граду. Остаје нада да ће енергија са данашњег окупљања пратити Билећане и у остале дане, а не само једном годишње.

Да ћемо успети да се подсјетимо да у народу Билећког постоје вриједности које морају да бдију над лошим стварима које су у последње вријеме у овом граду све присутније.

извор: Моја Херцеговина

Бесједа ЕП. Григорија

Бесједа Еп. Григорија на Савиндан 2017. у Билећи

Прослава Светог Саве у Чапљини

У недјељу 29. јануара у чапљинском насељу Клепци прослављена је ђачка слава, први српски архиепископ Свети Сава. У литургијском слављу учествовали су сви ђаци који похађају наставу вјеронауке у овој општини, њихови родитељи и остали парохијани. Најмлађи су са својим свештеником преломили славски колач, након чега су услиједиле традиционалне рецитације и пригодно даривање пакетићима, а на крају и заједничко пјевање светосавске химне. Дружење је настављено у парохијском дому, уз послужење, игру у осунчаној црквеној порти и пјесму.

Светосавска академија у Гацку

У организацији СПКД „Просвјета“ Гацко, свечаном академијом у Парохијском дому, по пети пут је обиљежен дан посвећен заштитнику школства – најчувенијем принцу српског рода, Светом Сави. Свечаност је почела симболичним појањем химне Средње музичке школе из Требиња, а настављена је исто тако, симболично – пјесмом и стиховима ученика основне и средње школе из Гацка.

Да је светосавље и обавеза и одговорност да дјецу подижемо у том духу и да их научимо љубави, током своје бесједе, подсјетио је декан Богословског факултета у Фочи, професор др Дарко Ђого. „Светосавље је покошена ливада, светосавље је трудна жена, светосавље је прочитана књига. Светосавље није велика, а празна ријеч, светосавље је корак у животу који се испуњава и који омогућава да стопе, дух и благослов Светог Саве иду даље кроз вријеме“, истакао је Ђого.

На академији, већ традиционално су награђени најуспјешнији ученици, који су пером и кистом исписали и на платну стварали најбоље радове на овогодишњу тему Просвјетиног конкурса, под називом „Свети Сава – Духовни и свејтовни узор“. У конкуренцији литерарних радова, прво мјесто припало је Ивани Лажетић, ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко. Друга је била Катарина Шкиљевић, такође ученица СШЦ „Перо Слијепчевић“, док је треће мјесто припало Луки Максимовићу ученику ОШ ,,Цар Константин“ из Ниша.

У конкуренцији ликовних радова, на првом мјесту нашла се Сандра Дивљан, ученица СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, док је на другом мјесту био Благан Говедарица, ученик основне школа ,,Свети Сава“ Гацко.

Светосавско саборовање уједно је била и прилика да се Просвјетиним признањем награди и ученик Владан Гргур и његова професорица Лаура Достинић, за освојено треће мјесто на републичком такмичењу из физике. Све награде уручио је предсједник СПКД Просвјета, Радомир Вучковић.

У умјетничком дијелу програма, учествовали су ученици ОШ „Свети Сава“ Гацко и СШЦ „Перо Слијепчевић, који су захвалност првом српском учитељу и заштитнику школства исказали пјесмом и рецитацијама.

извор:ГАЦКО-РС-ИНФО