Daily Archives: 20. априла 2017.

Васкршњи пријем у „Цековића кући“ на Палама

ПАЛЕ, 19. АПРИЛА /СРНА/ – Администратор Митрополије дабробосанске Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије поручио је вечерас на васкршњем пријему у „Цековића кући“ на Палама који је приредио за представнике јавног и политичког живота са подручја Сарајевско-романијске регије да „славећи Господа Бога, људи славе човјека, брата вјечнога“.
Обраћајући се присутнима, владика Григорије је на грчком језику поздравио амбасадора Грчке у БиХ Георгиуса Илиополуса и пожелио му добродошлицу, а радост и част изразио је због пријема на Палама приређеног поводом прославе најважнијег хришћанског и православног празника Васкрса. 

„Наш Бог је такав Бог, да је сваку своју ријеч и дјело потврдио и запечатио својом крвљу. Наш Бог није онај који каже дајте живот мени, него је то онај Бог који је положио свој живот за нас, поставши претходно, наш пријатељ, наш вјечни брат“, рекао је владика Григорије. 

Према његовим ријечима, због тога је слављење таквог Бога и слављење човјека. 

„Нема тог човјека који живи на земљи, а да не носи крст, јер свако од нас страда било својом или туђом кривицом, свеједно, од крста не можемо побјећи. Али, ако прихватимо крст како га је Христ прихватио, онда ћемо постати удеоничари његовог васкрсења, то јесте живота вјечног“, поручио је Григорије. 

Епископ захумско-херцеговачки и приморски упозорио је да је „бјежање од крста погрешан пут“, и додао да људи морају поштовати и уважавати једни друге. 

Владика Григорије је истакао да су се вечерас на Палама окупили добри људи у доброј кући, задужбини честите српске породице Цековића из Сарајева. 

„Цековића породица је симбол српског страдања, трагедије, српског егзодуса из Сарајева и зато сам вас овдје вечерас симболично окупио, да на тај начин покажемо да се ми не само у рату, него и у миру морамо склањати на Пале. И данас морамо да будемо у нашим викендицама и љетниковцима, а да још нисмо у својим кућама…“, навео је Григорије. 

Васкршњем пријему у „Цековића кући“ присуствовали су, осим амбасадора Грчке у БиХ Георгиуса Илиополуса, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелник општине Пале Бошко Југовић и друге званице са подручја Сарајевско-романијске регије. 

 

У Луци код Невесиња откривен споменик за погинуле борце Друге лаке пјешадијске бригаде

У порти храма Св. Успења Пресвете Богородице у селу Лука код Невесиња, на Васкршњи уторак, освећен је споменик погинулим борцима припадницима Друге лаке пјешадијске бригаде и цивилима погинулим на подручју одговорности те бригаде. Споменик је осветио епископ Захумско – Херцеговачки и Приморски Господин Григорије. У бесједи епископ је поручио да је ово дан васкрсења када обнављамо сјећање на ове страдалнике и вјеру да ће они живјети вјечно. На споменику су уписана имена 207 бораца и 109 цивила.