Daily Archives: 13. јула 2017.

Петропавлов манастир прославио Свете Првоврховне Апостоле Петра и Павла

Слава Петропавловог манастира почела је Вечерњом службом 11. јула и настављена Светом Архијерејаском Литургијом 12. јула, којом је началствовао Епископ Григорије и Епископ Атанасије, уз саслужење игумана манастира Тврдош, Житомислић и манастира Пророка Илије Дуга Њива, свештенства наше Епархије и уз присуство великог броја вјерника.

Прослава манастирске Славе настављена је традиционално  Вечерњом службом 12. јула у Павловој пећини и Светом Литургијом 13. јула у Павловој пећини. Служили су игумани Бенедикт, игуман манастира Св. архангела Михаила на Превлаци, игуман манастира Дуга Њива о. Нектарије и тврдошки јеомонах Димитрије.

Слава храма у селу Борци код Коњица

На Петровдан, у селу Борци код Коњица, свечано је прослављена слава храма Светих Апостола Петра и Павла. Свету Литургију служио је  парох коњички јереј  Милан  Бужанин, уз саслужење пароха паљанског јереја Дејана Бакмаза и ђакона Крста Авдаловића . Овом догађају присуствовало је неколико стотина људи, углавном становника овог села који су расељени по свијету, али и доста невесињаца, гачана и коњичана. Треба нагласити да је овај храм  уврштен у националну културну баштину БиХ. Након Свете Литургије и помена, на старом сеоском гробљу у Доловима, уприличена је трпеза љубави коју су припремили   домаћини Удружење коњичана Републике Српске.