Daily Archives: 5. августа 2017.

Освећење Цркве Часног Крста на Дражљеву

У суботу 5. августа 2017. године,  освећена је Црква Часног Крста у селу Дражљеву код Гацка. Освећење и Св.  Архијерејску Литургију је служио Епископ ЗХиП Г. Григорије, уз саслужење више свештеника и ђакона, наше епархије, Митрополије Црногорско Приморске, Епархије Будимњанско Никшићке, и уз учешће око 1000 вјерника. Радост догађаја је употпунило и рукоположење у чин ипођакона Александра Црногорца, младог студента теологије из Гацка. Храм Часног Крста на Дражљеву је започет 2012. године, по пројекту архитекте Ненада Поповића, коме се Владика за труд на изградњи овог храма и несебичну помоћ у градњи осталих храмова захвалио пригодном граматом. Овај храм је подигнут на мјесту јуначког и мученичког страдања мјештана овог села од стране партизана на Велику сриједу 1.априла 1942. године.
У пастирској бесједи, Владика је рекао да је овај дивни храм, цвијет  који је изникао из крви мученика. Напоменуо је такође да је Часни Крст, као симбол страдања и васкрсења, неизбјежан пут свакога човјека, и да ни један човјек није равнодушан према крсту. Позвао је у својој бесједи присутне да свједоче радост,  мир и љубав, попут наших предака и попут страдалника са Дражљева.

Епископ Атанасије служио парастос за страдале у „Олуји“

/СРНА/ – Умировљени епископ захумско–херцеговачки и приморски Атанасије јутрос је у Саборном храму у Требињу служио парастос за страдале Србе током хрватске акције „Олуја“.Парастосу је присуствовао велики број вјерника, представници Удружења избјеглих Срба из Дубровника, те градоначелник Требиња Лука Петровић и његов замјеник Мирко Ћурић. 

Злочиначка хрватска војно-полицијска акција кодног имена „Олуја“, у којој су учествовале и једнице Петог корпуса такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране, почела је 4. августа 1995. године, а за неколико дана убијено је око 2.000 Срба, махом цивила. 

Са подручја Лике, Баније, Кордуна, сјеверне Далмације, које су биле зоне под заштитом УН, протјерано је око 200.000 Срба са вјековних огњишта.

Парастос у селу Добригошће

У суботу 05.08.2017. године у селу Добригошће изнад  Јабланице десети пут послије рата одржан је скуп братстсва Манигода. Скуп је почео служењем парастоса у сеоском гробљу. Парастос су служили протојереј  Лазар Манигода свештеник из Земуна и парох коњички јереј Милан Бужанин  а онда се присутнима пригодном бесједом обратио протојереј Лазар Манигода.  По завршетку парастоса сви су позвани за трпезу љубави.  Овом скупу присуствовало је око тридесет људи из овог села расељених по свијету као и неколицина данашњих становника Јабланице родом из овог села. Треба напоменути да је у овом селу прије рата живјело педесетак породица а сад не живи ни једна , а само у Јабланици живи неколико углавном старијих породица Манигода.