Daily Archives: 2. септембра 2017.

Свештеник Радивоје Круљ учествовао на III међународном хришћанском форуму у Москви

На позив Савеза за очување традиционалних духовних вриједности „ХРИСТИАНСКИЙ МИР“ из Москве, парох мостарски свештеник Радивоје Круљ је, с благословом Епископа г.Григорија, учествовао на III међународном хришћанском форуму, који је одржан у Москви од 28. до 30.августа ове године.

Форум је окупио преко 300 учесника из Русије, Грузије, Јерменије, Либана, Сирије, Јордана, Палестине, Египта, Србије, Грчке и Бугарске. Покровитељи форума су: Администрација Предсједника Руске Федерације, Управе Града Москве и Московске области, те више федералних агенција, амбасада и удружења. Форум је одржан с благословима Антиохијске и Руске Патријаршије.

Форум је почео на празник Успења Пресвете Богородице, Светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља у Москви. Литургијом је началствовао Епископ Гуриј, старјешина храма.

Форум су отворили пригодним обраћањима: представник Администрације Предсједника Руске Федерације, Подпредсједник Руске Думе, представник Града Москве и изасланик Руског Патријарха отац Димитриј.

У склопу Форума одржане су четири сесије: 1. Савремена угроженост и механизми заштите религијских заједница Блиског Истока; 2. Хуманитарне активности заједница угрожених војним комфликтима и природним непогодама; 3. Међурелигијски дијалог – плурализам и хуманизам у међурелигијском дијалогу и 4. Социјално-активни бизнис.

Отац Радивоје је говорио на тему: „Херцеговина, најјуго-западнија земља словенског православља (Православна заједница кроз вијековне конфликте у Херцеговини, страдање у последњем рату 1992-1995 и посткомфликтна обнова)“, у згради руске новинске агенције ИТАР „ТАСС“.

Форум је завршен 30.августа с усаглашавањем заједничке декларације којом су подржане страдајуће хришћанске заједнице Блиског Истока и Сјеверне Африке.