Daily Archives: 9. јануара 2018.

Бадњи дан и Божић у Билећи

Радујући се и ишчекујући надолазећи празник рођења Христовог, велики број Билећана сабрао се на бадњи дан у новообновљеном Саборном храму у Билећи. Мада храм још није у потпуности завршен његова љепота, особито послије радова на његовој обнови, запада за око. Како је то већ устаљено уназад пар година, на бадње вече након започетог вечерњег богослужења у храму Св.кнеза Лазара Српског, пошло се у литију према Саборном храму. Ове године литија је бројала велики број учесника, особито дјеце. Након доласка у Саборни храм и освећења бадњака, исти су налагани у порти храма уз здравице, пјесму и чувену херцеговачку гангу.
У поноћ, на Божић, служена је Св.Литургија на којој је прочитана божићма посланица, а учешће у богослужењу узео је велики број вјерника. Свету службу Божију предводила су сва три билећка пароха, а након чега се прешло и на послужење у сабориште наше црквене општине.

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Божић и Сабор Пресвете Богородице у Петропавловом манастиру

Божић и Слава параклиса у конаку Манастира Сабора Пресвете Богородице свечано су прослављени у Петропавловом манастиру. На Божић Свету Литургију служио је Владика Атанасије уз саслужење о. Миленка и ђакона Антонија, а 8. јануара на Сабор Пресвете Богородице, Владика Григорије уз саслужење свештеника наше Епархије и уз присуство великог броја вјерника и дјеце.

Божић у Љубињу

Срећа, радост и доброта људи у Љубињу осјећала се данима и прије самога празника. Сви су, а посебно најмлађи похитали да својим учешћем и радом допринесу љепоти празника. Неки су донирали пакетиће, други су донијели јаслице, трећи украшавали…једноставно многи су помогли, а највише најмлађи. Све ово су били дарови донесени Богомладенцу. Увече смо са молитвом и пјесмом, зарадовали се доласку Христа, а ујутру на Литургији, сјединисмо се са Њим. Испуни се све оно што најављиваше пророци, испунисмо се и ми Духа Светога. Мир Божији Христос се роди!