Daily Archives: 10. јануара 2018.

Божић у Метковићу

Радосни празник рођења Господњег – Божић прослављен је и у Метковској парохији. Славље је почело вечерњом службом и налагањем бадњака, а након службе уприличен је ватромет. Свету Литургију у поноћ служио је парох Метковски Борис Чоловић. Поред великог броја наших вјерника служби Божијој присуствовали су градоначелник града Метковића г. Далибор Милан и његов замјеник г. Дамир Раић. Такође присуствовао је и доскорашњи министар правосуђа РХ г. Анте Шпрље и још неколико званица. Честитке нашим вјерницима упутили су свећеници из Метковских и околних жупа, те представници неколико сусједних општина. Након свете Литургије за све присутне било је послужење у парохијском дому, а након тога за званице Божићни пријем код Метковског пароха.

Бадњи дан и Божић у Гацку

Бадњи дан и Божић су у Гацку прослављени свечано. Налагање бадњака је обављено код више цркава у околини Гацка. Вечерња служба је служена у старом саборном храму у Гацку у 17:00 након чега је литија са бадњацима прошла кроз град до новог храма, гдје је литију и бадњаке дочекао Епископ ЗХиП Г. Григорије. Прије налагања бадњака, вјернике је бесједом и божићном честитком поздравио преосвећени Владика.

Божићно јутрење је служено у 23:00 часа а у наставку поноћна Литургија, у новом храму, којој је присуствовао велики број вјерника.

Налагање бадњака у Придворици

На Бадњи дан 2018. године по први пут након 76 година налагани су бадњаци у мученичком селу Придворици у Борчу. Том приликом је служен парастос мјештанима Придворице који су страдали на Божић 1942. године. Парастос и налагање бадњака служио је свештеник Велимир Ковач уз присуство великог броја вјерника који нису жалили труда да кроз сњеговиту Зеленгору дођу на ово свето мјесто.