Daily Archives: 11. фебруара 2018.

Света Арх. Литургија у Саборном храму у Требињу

У недјељу 11. фебруара 2018 г.Г. на празник преноса моштију Св. Игнатија Богоносца, Његово Преосвештенство епископ ЗХиП Г.Григорије началствовао је Божанственом Литургијом у требињском Саборном Храму Св. Преображења Господњег. Његовом Преосвештенству су саслуживали, епископ Атанасије, те многобројно свештенство, ђаконство и вјерни народ ове епархије као и многих других епархија.
Овом Св. Литургијом је уједно и крунисан овогодишњи симпосион, пети по реду, „Теологија у јавној сфери“ који се одржавао ових дана у Требињу.
Епископ Григорије се обратио вјерном народу Богонадахнутом бесједом, коју вам доносимо у цјелости.

Бесједа Еп. Григорија

 

Бесједа Еп. Григорија у Саборном храму 11.2.2018.

Трећи дан симпосиона „Теологија у јавној сфери” – Требиње 2018.

Трећи и посљедњи радни дан петог годишњег скупа „Теологија у јавној сфери”, мнообројној публици понудио је излагања на три врло занимљиве теме и то у, за овај скуп, новој форми. Кратка предавању, у трајању од око пола сата одржала су три предавача: доц. др Кенан Мусић, са Факултета исламских наука, Универзитета у Сарајеву, одржао је презентацију на тему „Куран – књига о Богу, човјеку и космосу”, затим мср Иван Шупић, са Института фотоничких наука у Барселони, говорио је на тему „Случајност у савременој физици” и коначно, др Лазар Супић, са Универзитета Калифорније у Берклију, презентовао је своја размишљања под насловом „Вјештачка интелигенција: перспективе и изазови”.У послијеподневним часовима, у просторијама Градске библиотеке у Требињу, представљена су издања Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки” у Фочи, поводом чега су се заинтересованима  обратили проф др. Владислав Топлаовић, проф. др Мирко Сајловић, доц. др Драго Перовић и господин Драган Давидовић.
Убрзо послије поменуте промиције у Културном центру Требње, гдје су одржане и све панел дискусије и презентације, приређено је и главно предавање проф. др Аристотела Папаниколауа, са Фордам унивезитета у Њујорку, на тему „Православни секуларизам”. Након реализације овог посљедњег предавања, присутнима се обратио Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, захваљујући се учесницима, организаторима и публици, чиме је затворен радни дио петог годишњег скупа „Теологија у јавној сфери”.