Daily Archives: 1. априла 2018.

Цвијети прослављене у Талежи

У недељу, 1.априла 2018. године, на празник уласка Господњег у Јерусалим – на Цвијети, у храму Свете мученице Недеље у Талежи, служена је Света Литургија. Свету Литургију служио је протојереј –  ставрофор Борис Бандука уз саслужење вјерног народа.
У току Васкршњег поста у храмовима на подручју треће требињске парохије служене су Свете Литургије и то:
На Теодорову суботу – храм Светог великомученика Георгија у Бобовиштима, недеља трећа поста – храм Светог великомученика Георгија у Гомиљанима, недеља четврта поста – храм Рођења Пресвете Богородице у Шћеници и недеља пета поста – храм Свете великомученице Варваре у Ђедићима.

Хајперц: Косово – неуспјешан пројекат међународне заједнице

СРНА – Суверенитет Србије на Косову међународна заједница довела је у питање, а то није замијенила никаквом смисленом алтернативом, рекао је некадашњи шеф привредног и финансијског одјељења Међународне цивилне канцеларије /ИЦО/ на Косову и Метохији Мартин Хајперц.

Он је на предавању „Косово, мртви угао Европе“ одржаном синоћ у Музеју Херцеговине у Требињу, рекао да је његов лични утисак да је до сада јавност сувише једнострано била окренута против Срба и српске стране. 

„Свјесно сам желео да допринесем да се поправи та слика, како у Србији, тако и на Западу о Србима и стању ствари на Косову“, рекао је Хајперц, који је подсјетио да је у Приштину дошао прије 10 година са задатком да испланира први буџет након једнострано проглашене независности. 

Хајперц, који је тренутно савјетник у Министарству финансија Њемачке, рекао је да се Европа ни међународна заједница нису консеквентно и реалистично понашали према Косову и да то треба исправити. 

Он је истакао да је неуспјех доживио и захтјев међународне заједнице и Европске уније да на подручју самопроглашеног Косова створи функционалну државу и друштво владавине права. 

На питање шта лично мисли о стварању независне државе на територији српске покрајине, коју је признала и Влада Њемачке, Хајперц је рекао да је за Косово било довољно обезбиједити широк степен аутономије какав постоји у италијанској покрајини Сјеверни Тирол, при чему би покрајина остала под суверенитетом Србије. 

Хајперц је аутор књиге „Макијато дипломатија – Косово мртви угао Европе“ у издању српске издавачке куће „Албатрос плус“, која је представљена на прошлогодишњем Сајму књига у Београду. 

Он је на Косову и Метохији био распоређен 2008. године са задатком да испланира први буџет након једнострано проглашене независности и у књизи свједочи са каквим су се притисцима суочавали покушавајући да успоставе било какав вид финансијске контроле приштинских власти. 

ТРЕБИЊЕ, 1. АПРИЛА /СРНА/ – Предавању некадашњeг шефа привредног и финансијског одјељења Међународне цивилне канцеларије /ИЦО/ на Косову и Метохији Мартина Хајперца присуствовали су Његово преосвештенство владика захумско- херцеговачки и приморски Григорије и представници Града Требиња.

Врбица у Требињу

Српска православна црква прославља празник Васкрсења Лазаревог или Лазареву суботу, успомену на последње чудо Христово пред Недељу страдања, смрт и Васкрсење. Малишани из требињских вртића и вјерни народ, обиљежили су овај празник литијом кроз град до Саборног храма, гдје су добили благосиљане врбове гранчице.

фото Жељко Дука