Daily Archives: 6. августа 2018.

Света Литургија у селу Требијови

У недељу 5.августа 2018.године у храму Св.пророка Илије у селу Требијови служена је Света Литургија. Литургију је служио отац Стево Вукић уз саслужење оца Ненада Илића и оца Николе Јанковића. У надахнутој бесједи, отац Ненад Илић говорио је о истинској вјери и разлици између праве вјере и наше понекад само жеље за вјером, која нас често заварава. Литургији је присуствовао градоначелник Града Требиња Лука Петровић. Градоначелник  Петровић је истакао  значај оваквих окупљања, саборности народа, а посебно присуства дјеце, за коју морамо стално бринути снажећи своје породице. Изражавајући дивљење према онима, који су у давна времена изградили велелепну грађевину-храм Св.пророка Илије, цијенећи напоре вјерног народа у обнови цркве, градоначелник је обећао мјештанима подршку у рјешавању проблема водоснабдјевања, путне инфраструктуре, као и помоћ у завршетку обнове храма. Послије Литургије додјељење су захвалнице свим појединцима који су помогли у досадашњој обнови. Посебне плакете додјељене су ХЕТ- Требиње, РИТЕ-Угљевик и Електро-Херцеговини Требиње, за посебан допринос у обнови храма. Потом је приређена трпеза љубави.
Завршавајући вањске радове и отворе на храму у будућој фази планирана је обнова иконостаса и обнова унутрашњости храма.

Душан Јокановић

 

Света литургија у Саборном храму у Требињу

У недељу 5. августа 2018.године у саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу служена је Света литургија. Литургију је предводио Његово Преосвештенство Епископ ЗХиП Григорије уз саслужење бројних свештеника и ђакона наше епархије, и неколико гостију од којих је и отац Милан Унковић парох у Лас Вегасу, некадашњи парох полички. На литургији је као и увијек Светој чаши приступио велики број вјерног народа.

 

Слава храма у Љекови

У недељу 5.августа служена је Света Литургија у храму Преподобномученице Параскеве у селу Љекова. Свету Литургију служио је архимандрит Димитрије, изабрани епископ захумско-херцеговачки и приморски, уз саслужење о.Страхиње Јањића пароха у аустралијском граду Аделејду, надлежног пароха о.Бориса Бандуке и вјерног народа овога краја и околних мјеста.Послије литије и ломљења крсног хљеба добри домаћини приредили су трпезу љубави.
Храм Преподобномученице Параскеве (1841.г.) обновљен је ове године трудом мјештана и помоћи људи добре воље.